Poikkeuksellinen suurpelastusharjoitus Kuopiossa: Uhreja etsittiin Kallansilloilta veteen suistuneesta linja-autosta

Harjoituksessa mukana olleen palomiehen mukaan etenkin harvinaisia tilanteita on tärkeää harjoitella etukäteen.

Kuopio
Sukeltaja nostaa uhria harjoituksessa.
Sukeltajat pelastivat harjoituksessa bussiin jääneitä uhreja eli nukkeja. Toni Pitkänen / Yle

Viisi pelastuslaitosta ja Suomenlahden merivartiosto harjoittelevat tänään keskiviikkona poikkeuksellisen vakavaa suuronnettomuutta Kumpusaaren satamassa Kuopiossa.

Harjoituksessa on tilanne, jossa linja-auto ja säiliöauto ovat törmänneet toisiinsa Kallansilloilla Kuopion ja Siilinjärven välillä. Törmäyksessä linja-auto matkustajineen on pudonnut veteen.

Tilanne muistuttaa Kuopiossa vuosi sitten elokuussa tapahtunutta bussiturmaa, jossa neljä ihmistä kuoli linja-auton suistuttua sillalta rautatielle.

Pelastustehtävän lisäksi harjoituksessa testataan veden pohjaan painuneen mäntyöljyn poistamista. Käytössä on uusi pohjaa pitkin etenevän öljyvahingon torjuntaan tarkoitettu puomi, jonka avulla saadaan rajattua vettä raskaamman aineen leviäminen laajalla alueelle järven pohjassa.

– Aika harvoin tällainen tulee vastaan uralla, mutta sen tärkeämpää näitä tilanteita on harjoitella, kertoo sukeltamassa ollut Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palomies Turo Karen.

Yhdenkään pelastuslaitoksen omat resurssit eivät riittäisi, jos vastaava suuronnettomuus tapahtuisi oikeasti. Uhreja ja päällekkäisiä tehtäviä on paljon.

– On hyvä, että saamme tämän harjoituksen aikana yhdenmukaistettua eri pelastuslaitoksien tapaa toimia, kertoo vs. paloesimies Jere Mäki-Patola Kuopion pelastuslaitokselta.

Vastaavia vesipelastuharjoituksia järjestetään vuosittain. Toiminta Kumpusaaressa jatkuu keskiviikkoiltaan kello 19 saakka.