Budjettiriihi ennakoi, että Kemin satamaväylä syvennetään – rakentaminen voi alkaa vuonna 2021

Budjettiriihessä päätettiin, että meriväylän syventämissuunnittelun saattaminen valmiiksi saa tarvittavan määrärahan.

Kemin satama
Ajos, satama, laiva
Ajoksen meriväylän syventämisestä päätetään suunnitelmien valmistumisen jälkeen.Kimmo Hiltula / Yle

Budjettiriihessä on päätetty, että Kemin Ajoksen meriväylän suunnittelu viedään loppuun. Määräraha myönnetään, vaikka hintaa ei vielä tiedetä aivan tarkkaan.

– On päätetty, että suunnittelun loppuun saattamiseksi myönnetään määräraha. Sen suuruudeksi on arvioitu 100 000 – 200 000 euroa, mutta arviota ei ole vielä tarkistettu, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin valtiosihteeri Mikko Koskinen.

Koskisen mielestä kesäkuussa lisätalousarvioon tehty kirjaus ja budjettiriihen päätös kertovat hallituksen sitoutumisesta hankkeen toteuttamiseksi.

– Hankkeita on jonossa, mutta kyseessä on vahva sitoutumisen ennakointi, hän sanoo.

Väylän syventämisen suunnittelusta vastaa Väylävirasto.

Kemissä budjettiriihen päätöksestä ei yllätytty.

– Päätös on odotettu, mutta toivottu, kommentoi kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Mustajärvi luottaa syventämisen toteutuvan

Vasemmistoliiton lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi on vakuuttunut siitä, että väylän syventämiselle löytyy aikanaan rahoitus.

– Kemin sataman merkitys on niin tärkeä, että uskon siihen löytyvän rahoituksen myös suunnittelukauden jälkeen, hän sanoo.

Mustajärvi perustelee asiaa myös satamien kilpailuasetelmalla.

– Viime kaudella päätettiin Kokkolan satamalle 60 miljoonaa ja Oululle 20 miljoonaa euroa. Jos pitkään jatkuisi tilanne, jossa Kemin satamaan ei investoida, niin muut satamat lähellä saisivat suhteetonta kilpailuetua, Mustajärvi sanoo.

Kesäkuun lisätalousarviossa kirjattiin pöytäkirjaan, että "Ajoksen väylän syventämisen suunnittelu on käynnissä, ja arvio mahdollisesta rakentamisen käynnistysvuodesta on 2021. Hallitus on sitoutunut tekemään päätökset hankkeen käynnistämisestä suunnitelmien valmistuttua."

Burjettiriihestä liikenne- ja viestintäministeriö tiedottaa, että "Kemin Ajoksen meriväylän suunnittelua jatketaan vuoden toisessa lisätalousarviossa sovitulla tavalla".