Näyttelijät jonottavat Moskovassa osoittaakseen mieltään vankeustuomion saaneen kollegansa puolesta – "Kyse ei ole politiikasta vaan inhimillisistä tunteista"

Äänet epäoikeudenmukaisiksi koettuja tuomioita vastaan voimistuvat Venäjällä.

Venäjä
Nastja Mytražik
Näyttelijä Nastja Mytražik vaatii oikeudenmukaisuutta mielenosoituksista tuomituille Venäjän presidentin hallinnon edessä Moskovassa. Hänen kyltissään lukee "Minä/Me olemme koko maa".Grigori Vorobjov / Yle

MOSKOVA Satoja ihmisiä on jonottanut tänään keskiviikkona presidentin hallinnon edessä päästäkseen pitämään kylttiä näyttelijä Pavel Ustinovin ja muiden kesän mielenosoituksissa pidätettyjen tueksi.

Ihmiset ovat odottaneet vuoroaan, sillä Venäjän lakien mukaan vain yksittäinen ihminen saa osoittaa mieltä ilman viranomaisilta saatua ennakkolupaa.

Iltapäivän alussa suuri osa paikalle tulleista mielenosoittajista oli näyttelijöitä, joista moni ei ollut aiemmin ottanut osaa mielenilmauksiin

– En voinut olla tulematta tänne. Kyse ei ole politiikasta vaan inhimillisistä tunteista. Tilanne on täysin absurdi, sanoo näyttelijä Nastja Mytražik.

Katunäkymä Moskovasta.
Alkuiltapäivällä presidentin halinnon edessä Moskovassa oli yli 100 metrin pituinen jono mielenosoittajia.Grigori Vorobjov / Yle

Tuomari hylkäsi tuomion virheellisyyden todistavan videon

Moskovalainen oikeusistuin tuomitsi maanantaina näyttelijä Pavel Ustinovin 3,5 vuodeksi vankeuteen väkivallasta poliisia kohtaan. Tuomion mukaan Ustinov vastusti väkivaltaisesti kiinniottoa elokuun alussa pidetyssä opposition mielenosoituksessa.

Tuomio herätti heti paljon huomiota, sillä kiinnioton tallentanut video näyttää, ettei Ustinov tehnyt vastarintaa häntä hyökänneitä poliiseja kohtaan. Oikeus ei suostunut katsomaan puolustuksen esittämää videota.

Tilanne, johon näyttelijä Pavel Ustinov joutui, on räikeän epäoikeudenmukainen.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen johtaja Andrei Turtšak

Ustinov itse sanoo, ettei ottanut osaa opposition mielenilmaukseen, vaan osui paikalle sattumalta.

Kampanja epäoikeudenmukaiseksi koettua tuomiota vastaan alkoi heti maanantai-iltana. Silloin monet venäläiset näyttelijät ja muut julkisuuden henkilöt alkoivat osoittaa tukea Ustinoville sosiaalisessa mediassa.

Sergei Dvoinikov
Näyttelijä Sergei Dvoinikovin kyltissä lukee: "Älä osallistu mielenosoituksiin, älä vastusta poliiseja, älä tapaa ystäviä, älä aja metrolla, älä katso, älä kuuntele, älä ole, älä puhu!"Grigori Vorobjov / Yle

Valtapuolueesta arvostellaan tuomion epäoikeudenmukaisuutta

Myöhemmin myös Kremliä lähellä olevat tahot ovat arvostelleet tuomiota.

Ustinovin tapausta on pitänyt epäoikeudenmukaisena niin valtion mediayhtiö RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan kuin valtapuolue Yhtenäisen Venäjän johtaja Andrei Turtšak.

– Tilanne, johon näyttelijä Pavel Ustinov joutui, on räikeän epäoikeudenmukainen. Sitä on mahdotonta sivuuttaa tai vaieta, Turtšak aloittaa Instagram-julkaisunsa (siirryt toiseen palveluun), jossa hän myös siteeraa jo edesmennyttä patriarkka Aleksei II:sta.

Tapaus on herättänyt myös monen muun oikeudentunnon. Internet-adressi (siirryt toiseen palveluun) Ustinovin vapauttamisen puolesta on kerännyt lyhyessä ajassa yli 100 000 allekirjoitusta.

Presidentin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo uutistoimisto Tassin mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Kremlissä on huomattu tuomion aiheuttama yhteiskunnallinen liikehdintä, mutta se ei voi vaikuttaa oikeuden päätöksiin.

Katunäkymä Moskovasta.
Ihmiset jonottavat osoittamaan mieltä yksitellen, sillä Venäjän lainsäädäntö sallii ilman viranomaisten ennakkolupaa vain tällaisen protestin.Grigori Vorobjov / Yle

Moni on verrannut Ustinovin tapausta kesäkuussa huumerikoksesta pidätetyn toimittaja Ivan Golunovin tapaukseen. Korruptiota tutkivalle toimittajalle tekaistut syytteet herättivät Venäjällä valtavan solidaarisuuskampanjan, jonka seurauksena Golunov vapautettiin nopeasti syytteistä.

Myös papit ja opettajat ovat yhtyneet arvostelijoihin

Pavel Ustinovin ohella myös joillekin muille kesän mielenosoituksissa kiinniotetuille on annettu ankaria tuomioita.

Oikeus tuomitsi esimerkiksi poliisin kypärän visiiriä kädellä tökänneen Kirill Žukovin kolmen vuoden vankeustuomioon. Poliisin suuntaan roskakorin heittänyt Jevgeni Kovalenko tuomittiin puolestaan 3,5 vuoden vankeuteen.

Oppositio ja ihmisoikeusaktivistit ovat pitäneet tuomioita ylimitoitettuina.

Eilen tiistaina arvostelijoiden joukkoon liittyi myös yli 50 venäläistä ortodoksipappia. He vetoavat avoimessa kirjeessään (siirryt toiseen palveluun) siihen, että rangaistusten tulee olla suhteessa lain rikkomiseen.

Myös sadat, lähinnä moskovalaiset opettajat vetoavat mielenosoituksissa kiinniotettujen puolesta. Heidän avoimessa kirjeessään (siirryt toiseen palveluun) muistutetaan Venäjän perustuslaista, jonka tulisi taata kansalaisille ilmaisu- ja kokoontumisvapaus. Monet kesän mielenosoituksiin osallistuneista olivat opiskelijoita tai koululaisia.

– Kaikki ovat jo kyllästyneet johdon mielivaltaan ja epäoikeudenmukaisiin tuomioihin. Vaadimme, että kaikkien Moskovan mielenosoituksissa tuomittujen tuomiot otetaan uudelleen tarkasteluun, sanoo näyttelijä Filipp Avdejev presidentin hallinnon edessä.

Oikeuden arvostelu näyttää myös tuottaneen tulosta

Painostus epäoikeudenmukaisiksi koettuja tuomioita kohtaan näyttää tuottaneen myös jonkinlaista tulosta.

Filipp Avdejev
Näyttelijä Filipp Avdejevin mukaan venäläiset ovat kyllästyneet maan johdon mielivaltaan.Grigori Vorobjov / Yle

Moskovalainen oikeusistuin ilmoitti tänään keskiviikkona, että se vapauttaa Aidar Gubaidulinin tutkintavankeudesta ja palauttaa tämän oikeusjutun uudelleen tutkintaan.

Häntä syytettiin poliisia kohtaan osoittamasta väkivallasta heinäkuun lopussa pidetyssä opposition mielenosoituksessa. Silloin Gubaidulin heitti tyhjän vesipullon kohti poliisijoukkoa.

Riippumattomassa mediassa on myös kiinnitetty huomiota siihen, ettei tutkinta mielenosoituksissa kovia otteita käyttäneitä poliiseja kohtaan ole edennyt.

Venäjällä nähtiin viime kesänä opposition suurinta liikehdintää seitsemään vuoteen. Sen kimmokkeena toimi opposition ehdokkaiden epääminen Moskovan paikallisvaaleista, mutta mielenosoitukset laajentuivat nopeasti poliisin rajujen toimien ja maan nykyjohdon vastustamiseksi.

Poliisi otti kesän mielenosoituksissa vajaa 3 000 ihmistä kiinni käyttäen paikoin rajuja otteita.

Lisää aiheesta:

Mielenosoituspaikalle osuneelle näyttelijälle ankara tuomio Venäjällä – Julkisuuden henkilöt ryhmittyivät tuomitun tueksi: Minä olen Pavel Ustinov

"Meitä ei voi enää pelotella" – Nuoret rynnivät Venäjää ravisteleviin protesteihin, opettajien painostuksesta huolimatta

Erkka Mikkonen: Tavallisilta venäläisiltä vaaditaan nyt ennennäkemätöntä rohkeutta