Eurooppa-kirje: Kirjeenvaihtaja polkee unohdettujen äänestäjien perässä – berliiniläiset barrikadeilla ilmaston puolesta

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Euroopan unioni
Kolumnikuva Suvi Turtiainen

Tervetuloa lukemaan ensimmäistä Berliinistä tehtyä Eurooppa-uutiskirjettä!

Tänään on luvassa syksyn ehkä odotetuin uutispäivä Berliinissä. Angela Merkelin hallitus julkistaa ilmastopakettinsa, ja ilma on sakeana odotuksesta.

Tämä juttu on Eurooppa-uutiskirjeestä. Voit tilata kirjeen tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Valmistautumista on ollut mahdotonta ohittaa Berliinissä edes tavallisena arkiaamuna. Päiväkodin oveen on teipattu metrin korkuinen juliste, jossa kutsutaan ilmastomarssille. Matkalla toimistolle polkupyörän renkaiden alla vilahtaa asfalttiin kirjoitettuja muistutuksia.

“20.9. Klimastreik!” on spreijattu keskelle Karl-Marx-Alleen pyöräväylää.

Berliinissä ja muualla Saksassa tuhannet ihmiset marssivat tänään kaduille vaatimaan hallitukselta järeää ilmastopolitiikkaa samaan aikaan kun hallituksen ilmastokabinetti kokoontuu viimeiseen istuntoon ennen paketin julkistamista.

Liikkeellä ovat ilmastolakkoilevien nuorten lisäksi aikuiset. Tapasin alkuviikosta berliiniläisen yrittäjän, joka sulkee perjantaina askartelutarvikkeita myyvän kauppansa ja lähtee yli sadan työntekijänsä kanssa mielenosoitukseen. Hän toivoo, että myös hänen kaltaisensa yrittäjät laitetaan nyt osallistumaan ilmastonsuojeluun.

Myös omaan berliiniläisarkeeni on luvassa muutoksia. Ilmastopaketti määrittää sen, miten Saksa liikkuu tulevaisuudessa, miten se rakentaa talonsa ja lämmittää ne. Perusidea on tehdä ilmastolle haitallisesta toiminnasta nykyistä kalliimpaa ja ilmastoystävällisestä kuluttamisesta kannattavaa.

Hallituspuolueista sosiaalidemokraattinen SPD on puhunut hiilidioksidiveron puolesta, kristillisdemokraattinen CDU ajaa puolestaan kansallista päästökauppaa päästöjen leikkaamiseksi. Baijerilainen CSU on väläytellyt halpalentojen verottamista.

Poliitikot vakuuttavat kilpaa, että ratkaisu tulee olemaan paitsi ilmaston kannalta kestävä myös sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Saksan johto tuntee naapurimaan Ranskan keltaliiviliikkeen erittäin hyvin. Ranskassa raivo poliittista johtoa kohtaan lähti purkautumaan dieselin veronkorotuksen jälkeen.

Vastaavaa protestiaaltoa ei Saksaan haluta. Saksalaisten lakkoliipaisin ei ole yhtä herkkä kuin ranskalaisten, mutta pinnan alla kytee selvä tyytymättömyys.

Tämä tuli esiin erittäin selvästi itäisen Saksan osavaltiovaaleissa syyskuun alussa.

Noin joka neljäs itäisissä Brandenburgin ja Saksin osavaltioissa asuva äänestäjä antoi tukensa osin äärioikeistolaiselle Alternative für Deutschland -puolueelle (AfD). Ovensuukyselyiden mukaan AfD:tä tukivat erityisesti ne, jotka kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia.

Idän pikkukylissä, maaseudulla ja suurkaupunkien reuna-alueilla moni äänestäjä kokee olevansa unohdettu. Kännykkä toimii surkeasti, nettiyhteyttä ei aina saa hankittua edes yrityksistä huolimatta ja busseja kulkee yhä vähemmän. AfD on ollut usein siellä, mistä muut puolueet ovat jo vetäytyneet.

Oma kuntoni onkin kohentunut AfD:n vaalitilaisuuksia ja pikkukyliä kiertäessä, sillä Saksan politiikkaa ravisteleva muutos tapahtuu nyt kaupunkikeskusten ulkopuolella. Kaltaiselleni autottomalle kirjeenvaihtajalle kätevin yhteys Brandenburgin maaseudulle on välillä ollut pakata pyörä lähijunaan ja taittaa loppumatka polkien. Näiltä reissuilta syntyi myös tuorein radion Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma.

Paikallisille auto on välttämätön. Samaan aikaan hallituksen on pakko keksiä keinot jatkuvasti kasvaneiden liikenteen päästöjen leikkaamiseen.

llmastojärjestöjen huolena onkin, ettei hallitus ei uskalla ärsyttää päästöleikkauksillaan ketään. Silloin odotettu ilmastopaketti jää torsoksi.

#SOMESSA: Pelkäsikö Boris mielenosoittajia?

Twitter-kaappaus

Britannian pääministeri Boris Johnson vieraili maanantaina Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin luona. Kuten tavallista, Johnsonin vierailu ei sujunut kohuitta.

Mielenosoittajien mökä oli kokouspaikan ulkopuolella niin kova, että Johnson pyysi paikalla olleiden twiittailevien toimittajien mukaan tiedotustilaisuuden siirtämistä sisätiloihin.

Isäntämaan mielestä se olisi ollut epäreilua, koska kaikki tilaisuuteen akkreditoituneet toimittajat eivät olisi mahtuneet Bettelin pieneen tiedotustilaan. Mitä oikein tapahtui ja missä järjestyksessä, sitä EU-kirjeenvaihtajat puivat alkuviikon Twitterissä.

#FAKTA: Väärä suunta uusien autojen päästöille

Uuden henkilöauton keskimääräiset hiilidioksidipäästöt
Joel Kanerva / Yle

Maailman johtajat kokoontuvat ensi viikon alussa New Yorkiin YK:n pääsihteerin ilmastokokoukseen. EU:lla ei ole antaa uusia lupauksia, koska jäsenmaat ovat yhä erimielisiä siitä, pitäisikö unionin pyrkiä hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.

Nykyisissäkin tavoitteissa on tekemistä. Uusien henkilöautojen keskimääräiset päästöt ovat olleet EU:ssa nousussa vuodesta 2016, ja vuoden 2020 tavoite (95 g/km) loittonee aina vain kauemmas.

Tämä kehitys myötävaikuttaa siihen, että liikenteen päästöt ovat EU:ssa ylipäätään kasvussa. Liikenteen osuus unionin kasvihuonekaasujen päästöistä on neljäsosa.

ÄLÄ MISSAA NÄITÄ: Niukat ilmastoeväät, Ukrainan sota ja Irlannin yhdistyminen

Valtiovarainministeri Mika Lintilä isännöi Finlandia-talon kokousta.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kuvassa vasemmalla) isännöi Finlandia-talon kokousta.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuden kokousrintaman kohokohdista nähtiin viime viikonvaihteessa, kun jäsenmaiden rahaministerit kokoontuivat Finlandia-talolle. EKP:n linjauksien jälkeen ilmassa oli elvytyspuhetta, mutta valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) torjui jyrkästi ajatuksen velkaelvytyksestä.

Kansainvälistä mediaa (siirryt toiseen palveluun) kiinnosti myös Lintilän ajatus brasilialaisen lihan tuontikiellosta Amazonin palojen takia. Käytännön eväät ilmastonmuutoksen torjumiseen jäivät levälleen, kuten kokouksen läpi istunut Janne Toivonen kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Monesti unohtuu, että Euroopassa käydään koko ajan myös sotaa, vaikka virallisesti sellaista ei ole olemassa. Äskettäin tuon sodan osapuolet Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja – siitä huolimatta, että Venäjä ei omasta mielestään ole sodan osapuoli.

Ulkolinjan Marko Lönnqvist ja kuvaaja Serhi Lavor kiersivät Itä-Ukrainan sotatoimialueella keväällä 2016 (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin sotaa oli käyty hieman yli kaksi vuotta.

Irlannin saaren yhdistyminen on periaatteessa mahdollista muttei todennäköistä lähivuosina, vaikka se periaatteessa ratkaisisikin brexitin aiheuttaman Irlannin rajaongelman.

Katolisten määrä ohittaa muutaman vuoden sisään Pohjois-Irlannissa protestanttien määrän, mutta miten Pohjois-Irlanti selviäisi ilman Britannian taloudellista tukea? Ja haluaako Irlannin tasavalta ylipäänsä liittyä itseään köyhempään Pohjois-Irlantiin?

Maija Elonheimon haastateltavana Brysselin koneessa (siirryt toiseen palveluun) on väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen.

ENSI VIIKOLLA: Itävallan Ibiza-vaalit

Muistatko vielä Ibiza-skandaalin? Itävallan hallitus kaatui keväällä, kun hallituspuolue FPÖ:n johtaja, varaliittokansleri Heinz-Christian Strache kuvattiin salaa bilesaari Ibizalla junailemassa puolueelleen vaaliapua venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneen naisen kanssa.

Sunnuntaina 29.9. itävaltalaiset äänestävät itselleen uuden parlamentin. Voittoa povataan aiemmalle liittokanslerille Sebastian Kurzille. Ibiza-puolue FPÖ haluaa jatkaa Kurzin ÖVP:n kanssa kimpassa eikä peittele sitä. Nationalistipuolueen vaalivideolla uusi puoluejohtaja (siirryt toiseen palveluun)Norbert Hofer on hakeutunut pariterapiaan Kurzia esittävän hahmon kanssa.

Vaalijuttuja luvassa Ylen kaikilla kanavilla ensi viikolla!

Itävallan naapurimaassa Unkarissa Suomi pääsee taas pian otsikoihin, kun pääministeri Antti Rinne (sd.) matkustaa Budapestiin tapaamaan jyrkän nationalistista pääministeriä Viktor Orbánia. Tarkkaa päivää ei ole vielä kerrottu, mutta vierailu toteutuu vielä syyskuun aikana.

Jäämme seuraamaan, jatkaako Orbán myös Rinteen kanssa kasvotusten Suomen oikeusvaltion tilan haukkumista (siirryt toiseen palveluun).

Terveisin Suvi

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Jos tykkäsit, kerro kavereillekin. Kirjeen voi tilata tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun) Jos keksit parannusehdotuksia, kerro meille! Voit lähettää meille kysymyksiä ja vinkkejä vastaamalla tähän viestiin. Gutes Wochenende!