Herätys: Lintuja näännyttävä tuholaismyrkky vaikuttaa myös ihmisiin, Kreikan pakolaismäärä kasvussa, sateita luvassa koko maahan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Juovapääsirkku, Zonotrichia leucophrys (tiet.)
Tutkijoiden mukaan tuholaismyrkky voi viedä linnuilta ruokahalun ja aiheuttaa nopeaa laihtumista.Mdf / CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Tuholaismyrkky tappaa lintuja ja mehiläisiä – vaikutuksia myös ihmiseen

Neonikotinoidilla käsiteltyjä siemeniä nokkineet linnut laihtuivat kokeissa nopeasti ja unohtivat, minne olivat muuttomatkalla. EU kielsi aineen viime vuonna mehiläistuhojen takia, mutta se on yleisessä käytössä muualla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä löytyy 85 prosentista omenoista.

Suurin osa meistä saa elämänsä aikana papilloomaviruksen – tiesitkö nämä 9 asiaa HPV-rokotteesta?

HPV-rokote annetaan olkavarteen.
AOP

Tänä syksynä jo viidesluokkalaiset tytöt saavat HPV-rokotteen. Ensi vuonna myös pojat saattavat päästä mukaan rokotusohjelmaan. Edes kondomi ei täysin suojaa virukselta. Lue tästä yhdeksän faktaa rokotteesta.

Turkista Kreikkaan tulevien siirtolaisten määrä on taas kovassa kasvussa

Pelastajat auttavat lesboksen saarelle saapuvia pakolaisia 16. syyskuuta.
Lesboksen saarelle on saapunut aiempaa enemmän siirtolaisia ja pakolaisia viime kuukausina.Aris Messinis / AFP

Vaikka nyt jäädään roimasti vuoden 2015 huippumääristä, Turkista tuli elokuussa Kreikkaan 8 000 siirtolaista ja pakolaista. Määrä on venyttänyt olosuhteet Kreikan saarien pakolaiskeskuksissa äärimmilleen. Ruuasta ja teltoista on pulaa, ja jännitteet kiristyvät ankeissa oloissa.

Suomen lentismiehet ottivat huiman voiton pakkoraossa

Suomen lentopallomaajoukkue
Suomi kaatoi eilisiltana Turkin luvuin 3–2.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pystyi EM-turnauksessa loistosuoritukseen pakkovoiton edessä Turkkia vastaan eilisiltana. Suomi pelaa seuraavaksi pudotuspeleissä Ranskaa vastaan Nantesissa.

Lapin ensilumi saa lisää kerroksia

Sääennuste torstaille 19. syyskuuta.
Sääennuste torstaille 19. syyskuuta. Yle

Tänään tulee hajanaisia sateita pitkin Suomea. Lapissa sataa paikoin myös lunta tai räntää. Sateet pääosin väistyvät yöksi, ja huomisen vastainen yö on jälleen kylmä koko maassa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.