BBC pyysi prinssi Harrylta anteeksi, ettei se varoittanut etukäteen Sussexin herttuaparia rasistisesta kuvasta

Hakaristillä ja veriroiskeella kuvitetussa kuvassa ase osoittaa prinssi Harryn päähän.

Sussexin herttuapari vieraili Australian Sydneyssä syksyllä 2018. Kuva: Brendan Esposito / EPA

Britannian yleisradioyhtiö BBC on pyytänyt anteeksi prinssi Harrylta sitä, ettei se varoittanut etukäteen Sussexin herttuaparia ohjelmasta, jossa esitettiin pariin kohdistuvaa rasistista ja uhkaavaa kuvastoa.

BBC:n uusnatsien sivustolta poimimassa kuvassa ase osoittaa suoraan prinssi Harryn päähän. Kuvaan on liitetty teksti: ”Nähdään myöhemmin, rotupetturi”. Kuvaan on liitetty myös hakaristi sekä veriroiskeita.

Kuva näytettiin viime vuoden joulukuussa BBC:n nettisivuilla ja tv:n uutisraportissa, joka käsitteli Britannian uusnatsien yhteyksiä Yhdysvaltain uusnatsijärjestöihin.

Sussexin herttuan tiedottaja kertoo Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että kuva aiheutti vakavia turvallisuushuolia sekä ”suurta ahdistusta” prinssi Harrylle tilanteessa, jossa hänen vaimonsa Meghan Markle oli lähes viidennellä kuulla raskaana.

Alun perin sekä BBC että Britannian tv- ja radiokanavia valvova viestintäviranomainen Ofcom torjuivat herttuan esittämän valituksen. He korostivat, että kuvan esittäminen uusnatsien toimintaa kuvaavassa uutisraportissa oli yleisen edun mukaista. Nyt kuitenkin BBC on esittänyt herttuaparille anteeksipyynnön siitä, ettei heitä varoitettu etukäteen kuvan esittämisestä.

Kahdelle uusnatsille vankeustuomiot

Prinssi Harrylle osoittamassaan kirjeessä BBC ilmoitti, että se ottaa jatkossa huomioon ennen ”syvästi loukkaavan” materiaalin julkaisua muun muassa sen, millaiseen riskin se aiheuttaa kuvassa esitetylle henkilölle.

Harryn tiedottajan mukaan herttua otti vastaan BBC:n anteeksipyynnön, mutta on yhä syvästi eri mieltä kuvan julkaisemisesta. Harry katsoo, että julkaisemalla vihantäytteisen kuvan BBC avasi oven muillekin tiedotusvälineille kyseisen kuvan julkaisemiseen ja levittämiseen.

BBC:n uusnatseja koskevan uutisraportin jälkeen kuvan tehnyt 19-vuotias leedsiläinen nuorukainen tuomittiin reiluksi neljäksi vuodeksi nuorisovankilaan terrorismiin yllyttämisestä sekä terroristisen materiaalin hallussapidosta. Niin ikään 18-vuotias länsilontoolainen nuorukainen tuomittiin 18 kuukaudeksi nuorisovankilaan terrorismiin yllyttämisestä.

Prinssi Harry arvosteli julkisesti brittimediaa rasismista vuonna 2016 aloittaessaan seurustelun Meghan Marklen kanssa. Prinssi hämmästeli tuolloin Marklen mustamaalaamista valtakunnallisen lehden etusivulla ja kirjoitusten sisältämää rasistista sävyä. Herttuatar Meghanin isä on valkoihoinen ja äiti musta.

Lisää aiheesta: