Kanadan pääministeri Trudeau pyysi anteeksi kuvaa, jossa hän on maalannut naamansa ruskeaksi

Kanadassa on noussut kohu pääministeri Justin Trudeaun vuosien takaisesta brownface-meikistä.

Justin Trudeau
Justin trudeau
Kanadan pääministeri Justin Trudeau.Getty Images

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun vaalikampanja on joutunut keskellä myllerrystä, kun julkisuuteen on vuotanut kuva naamiaisjuhlista, joihin hän osallistui vuonna 2001 työskennellessään opettajana.

Times-lehden (siirryt toiseen palveluun) julkaisemassa kuvassa tuolloin 29-vuotias Trudeau on maalannut kasvonsa ruskeaksi – tapa, jota pidetään loukkaavana Pohjois-Amerikan rotuennakkoluulojen pitkässä historiassa. (Aiheesta lisää tässä artikkelissa.)

Pääministerin tiedottaja on vahvistanut, että kuva tosiaan esittää Trudeauta. Tiedottajan mukaan Trudeau oli pukeutunut Aladdin-hahmoksi Arabia-teemaisissa juhlissa.

Kampanjatilaisuudessaan Halifaxissa Trudeau pahoitteli asiaa ja myönsi, että kuva oli rasistinen.

– Minun olisi tuolloin pitänyt tietää paremmin, mutta en tiennyt ja toimin näin, josta olen syvästi pahoillani, kommentoi pääministeri kohua toimittajille.

Lähes neljä vuotta kestäneen pääministerikautensa aikana hän on pyrkinyt profiloitumaan Kanadan etnisten vähemmistöjen puolustajana.

Jatkokautta hakevan Trudeaun maine on kärsinyt kolhuja viime aikoina muun muassa rakennusalan petosskandaaliin liittyen.

Vaalit järjestetään 21. lokakuuta.

Juttua on korjattu klo 7.24: Trudeau osallistui naamiaisjuhliin vuonna 2001, ei vuonna 2011, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

Lisää aiheeseen liittyen:

Kanadan Justin Trudeau aloitti vaalikampanjansa – nuhteettoman kiiltokuvapojan imago on saanut tahroja pääministerikaudella

Rasistisesta kuvasta alkoi dominoefekti, joka uhkaa nyt kaataa yhden osavaltion koko johtoportaan Yhdysvalloissa

Lähteet: AP, STT