Tornion etelätulli on myynnissä – tulli voi joutua muuttamaan valtakunnanrajalta pois

Jos uusi omistaja ei jatka vuokrasopimusta, joutuu Senaatti-kiinteistöt miettimään uusia toimitiloja Tullille.

Tornio
Tornion tullin etuovi. jossa on tullin autoja parkissa.
Juuso Stoor / Yle

Valtakunnanrajalla sijaitseva Tornion etelätulli on laitettu myyntiin nettihuutokauppaan. Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimasta tullirakennuksesta on tähän mennessä tarjottu 40 000 euroa.

Tulli on rakennuksessa vuokralla. Tornion Tullin johtaja Juha Heikkilä sanoo, että tiloissa toimii tällä hetkellä sisärajavalvonta ja liikkuva ryhmä. Työntekijöitä on toistakymmentä.

– Tullirakennus jäi puoliksi tyhjilleen kolme vuotta sitten, kun osa toiminnoista siirtyi muualle. Tullin toimintoja on myös Hallituskadulla ja rikostorjunta on puolestaan virastotalolla.

Kaikki riippuu vuokrasopimuksen jatkosta

Jos uusi omistaja ei jatka vuokrasopimusta, joutuu valtion kiinteistöjä hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt miettimään uusia toimitiloja Tullille. Heikkilän mukaan ajatuksissa on ollut jo pidempään, että kaikki Tullin toiminnot olisi hyvä saada saman katon alle.

Torniossa Senaatti-kiinteistöjen omistuksessa on poliisilaitos ja virastotalo, eivätkä kumpikaan ole sopivia tähän käyttötarkoitukseen. Virastotalolla on ongelmia sisäilman kanssa ja poliisilaitos on pitkään jo etsinyt uusia tiloja, koska nykyiset tilat ovat peruskorjauksen tarpeessa.

– Jos tullin vuokrasopimusta ei jatketa, seuraavaksi vuorossa on tilojen etsiminen vapailta markkinoilta, kiinteistöpäällikkö Heikki Rötkönen Senaatti-kiinteistöistä toteaa.

Valvontaa ilman toimitiloja

Heikkilä huomauttaa, että luontevin paikka Tullille olisi rajalla, mutta toimitilat rajanylityspaikalla eivät ole välttämättömyys, sillä valvontaa voi tehdä ilman niitäkin.

– Jokivartta kun menee ylöspäin, niin on useampiakin rajanylityspaikkoja, joissa sisärajavalvonta hoidetaan ilman toimitiloja. Näin toimitaan esimerkiksi Kolarissa.