Bussilipun hinta ei nouse Turun seudulla vielä vuoden alussa – Föli yrittää lisätä matkamäärää markkinoinnilla

Mikäli matkamäärien lisääminen ei onnistu, varaudutaan lipun hintaa nostamaan 1.7.2020 alkaen.

Turku
Föli-bussi kulkee Linnankadulla Turussa.
Kalle Mäkelä / Yle

Turun seudun joukkoliikenteen kertalipun hintaa ei koroteta vielä vuoden vaihteessa. Turun seudullinen joukkoliikennelautakunta päätti eilen, että vähentyneitä matkamääriä yritetään ensin lisätä korotetun markkinointibudjetin avulla.

Mikäli tarvittavia lipputuloja ei markkinoinnilla saavuteta, lautakunta on valmis korottamaan lippujen hintoja ensi kesästä lähtien.

Lautakunta arvioi päätöksessään hinnankorotukset epätoivottavaksi, sillä Turun osalta joukkoliikenne on ollut lautakunnan mukaan merkittävien muutosten kohteena viimeisen vuoden aikana ja osa matkustajista kokee palvelun heikentyneen.

Lastenlipun hinnan korotuksesta lautakunta toteaa, että korotus on lasten kohdalla erityisen ongelmallinen, sillä lapset ovat Fölin potentiaalisesti pitkäaikaisimpia käyttäjiä.

Lisäksi joukkoliikennelautakunta toteaa Fölin lipun hintojen korotuksen olevan selkeässä ristiriidassa Turun hiilineutraaliustavoitteen kanssa.

Kausikortin hintaan suunnitellut korotukset tulevat kuitenkin voimaan vuodenvaihteesta alkaen.

Vaikea tehtävä, mutta ei mahdoton

Fölin markkinointibudjetti on tähän asti ollut vuosittain noin 200 000 euroa, mutta sitä ollaan nyt korottamassa 400 000:een. Korotuksen myötä joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte toivoo, että fölin markkinointityöntekijä voitaisiin vakinaistaa. Toistaiseksi tehtävää on hoidettu määräaikaisena.

Uusi budjetti on linjassa esimerkiksi Tampereen kanssa. Myös siellä joukkoliikenteen markkinointiin käytetään noin 400 000 euroa vuodessa.

– Onhan se vähän hassua, että tällainen yksikkö, jonka toiminta perustuu asiakasmaksuihin ei ole voinut markkinoi

Lautakunta toteaa päätöksessään, että matkamäärien kasvattaminen on kova tavoite ja siihen vaikuttavat monet tekijät. Lautakunta pitää sitä kuitenkin mahdollisena. Korte on samalla linjalla.

– Se on ilman muuta mahdollinen, mutta todella kova tavoite. Kyllä tässä kaikkien Föli-seudun asukkaiden apua tarvitaan, Korte sanoo.

Kortteen mukaan matkamäärän tulisi kasvaa noin puolella miljoonalla, jotta koko tulovaje saataisiin kurottua umpeen. Se tarkoittaisi Fölille käytännössä ennätyslukemia.

Entä jos matkamääriä ei onnistuta lisäämään?

Kertalippujen hintaa oli siis määrä korottaa vuodenvaiheesta alkaen. Nyt korotukset vältetään ja markkinointia lisätään lisätulojen toivossa. Entä jos matkamäärät eivät käännykään nousuun?

– Kertalippuahan ei voi enempää korottaa, kuin se ehdotettu 50 senttiä, Korte toteaa yksituumaisesti.

Voihan olla niin että matkamäärä kasvaa, mutta se ei riitä kattamaan tulovajetta. Silloin Kortteen mukaan täytyy katsoa mitä liikenteelle tehdään.

– Mutta kyllä tässä nyt toiveikkaana ollaan, Korte sanoo.