1. yle.fi
  2. Uutiset

Äidin lievätkin masennusoireet vaikuttavat lapsen tunne-elämään

Vanhempien masennuksella on kauaskantoisia vaikutuksia vastasyntyneen hyvinvointiin.

masennus
Vauva pitää kiinni vanhempansa sormesta.
Äitien masennuksella on keskeinen rooli lapsen hyvinvoinnin kannalta.Irene Stachon / AFP

Äidin lievemmätkin pitkäkestoiset masennusoireet ovat kytköksissä pikkulapsen tunne-elämän ongelmiin, kuten ylivilkkauteen, aggressiivisuuteen ja ahdistukseen. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksessa kartoitettiin, miten molempien vanhempien masennusoireet vaikuttivat lapseen kahden ja viiden vuoden iässä. Isän masennus heijastui käytökseen vain jos äitikin oli masentunut. Äidin oireilu vaikutti lapseen, vaikka isä ei ollut masentunut.

– Vanhempien raskauden aikainen ja raskauden jälkeinen masennus ei kosketa vain masennuksesta kärsivää, vaan sillä on kauaskantoisia vaikutuksia vastasyntyneen hyvinvointiin. Lievätkin masennusoireet on tärkeää tunnistaa ja tarjota vanhemmille tukea mahdollisimman varhain, tarvittaessa jo raskausaikana, sanoo vieraileva tutkija Johanna Pietikäinen THL:stä.

Pietikäisen mukaan äitien masennusoireisiin pitäisi neuvoloissa kiinnittää huomiota pidempään: ainakin raskausajasta vauvavuoden loppuun.

Toisen vanhemman masennus on riski toisellekin

Vanhemman masennus on riskitekijä myös toisen vanhemman masennukselle. Äitien ja isien masennusoireet ovat varsin pitkäkestoisia; ne voivat alkaa loppuraskauden aikana ja jatkua lapsen toiseen ikävuoteen saakka.

– Molempien vanhempien mielen hyvinvointia olisi tärkeä seurata raskauden aikana ja lapsen syntymän jälkeen, ja toisen vanhemman masennusoireilusta pitäisi seurata toisenkin vanhemman masennusoireilun selvittäminen. Isien psyykkistä huonovointisuutta ei kuitenkaan välttämättä tavoiteta esimerkiksi neuvoloiden masennuskyselyillä, Pietikäinen toteaa.

Lue seuraavaksi:

Henna-Mari Luolamo piti vauvaansa sylissä vain siksi, että niin kuuluu tehdä – Tutkimus: hormonihoito auttaa osaa masentuneista äideistä

Miten raskaana olevan masennuslääkitys vaikuttaa lapsen masennuksen todennäköisyyteen? Tutkimukselle miljoonarahoitus Turkuun ja Columbiaan

Väitös: Vanhemman mielenterveysongelmat vauvaiässä voivat vaikuttaa lapseen kouluikään saakka

Henrika Vikström väsyi synnytyksen jälkeen: "Mietin, miten muilla menee noin hyvin" – uupumus jätti pelkoja toiseen raskauteen

Lue seuraavaksi