Lapin sairaanhoitopiiri säästökuurille: Tavoitteena karsia viisi miljoonaa euroa

Säästötoimenpiteet eivät ole vielä tiedossa.

erikoissairaanhoito
Hoitaja suuntaa valoa sairaalassa.
Lapin keskussairaalan laajentaminen alkaa ensi vuonna.Laura Hyyti / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri aikoo säästää ensi vuonna miljoonia euroja. Sairaanhoitopiiri suunnittelee vähentävänsä kuluja ensi vuonna 5,4 miljoonalla eurolla kuluvaan vuoteen nähden.

Lapin sairaanhoitopiirin johtajan Jari Jokelan mukaan säästötoimenpiteet eivät ole vielä tiedossa, mutta ne aiotaan esitellä ensi vuoden alkupuolella.

– Taustalla on jäsenkuntien kiristyvä taloustilanne, Jokela sanoo.

Jokelan mukaan sairaanhoitopiirillä ei ole ollut usean miljoonan euron sopeuttamistarvetta ainakaan viime vuosina. Monet kunnat ovat toistuvasti tuskailleet erikoissairaanhoidon kustannusten nousun vuoksi.

Jokelan mukaan kuluvan vuoden budjetti on toteutunut tähän mennessä "kohtuullisen hyvin".

Keskussairaalan laajennus alkaa

Sairaanhoitopiiri on varaamassa ensi vuoden talousarvioon 208,7 miljoonaa euroa. Maksajina ovat sairaanhoitopiirin 15 jäsenkuntaa. Talousarvio valmistellaan puoli miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli ensi vuoden talousarvioesitystä keskiviikkona. Siitä päättää aikanaan sairaanhoitopiirin valtuusto.

Lapin keskussairaalan laajennus alkaa ensi vuonna. Siihen varataan 30 miljoonaa euroa. Investointi maksaa kaikkiaan arviolta 138 miljoonaa euroa ja se tehdään usean vuoden aikana.

Lapin sairaanhoitopiiri järjestää viidentoista kunnan erikoissairaanhoidon, Rovaniemen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä Enontekiön ja Muonion perusterveydenhuollon.