1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuonna 2016 kukaan ei halunnut Vetelin lukioon – Nyt kunta aikoo avata jo kerran suljetun lukionsa uudelleen

Kunnanhallituksen puheenjohtaja myöntää nyt, että Veteli painoi paniikkinappulaa, kun hakijoita ei tullut.

lukiokoulutus
Aaro Åivo sovittaa ylioppilaslakkia päähänsä peilin edessä.
Vuonna 2018 luultiin, että Aaro Åivo oli viimeinen Vetelin lukiosta valmistunut ylioppilas. Nyt lukio aiotaan kuitenkin avata uudelleen.Kalle Niskala / Yle

Vetelin kunta aikoo avata uudelleen jo kertaalleen sulkemansa lukion ovet. Kunnanhallitus oli keskiviikon kokouksessa yksimielinen siitä, että Vetelin lukio on mukana jo tulevan kevään yhteishaussa. Asia menee vielä kuun lopulla valtuuston vahvistettavaksi.

Kunta päätti lakkauttaa lukion, kun vuoden 2016 yhteishaussa sinne ei tullut yhtään hakemusta.

– Silloin painettiin vähän paniikkinappulaa, kun hakijoita ei tullut ja ikäluokka oli muutenkin pieni, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jussi Torppa.

Nyt Veteli on avaamassa lukion uudelleen, ja kunnassa uskotaan vankasti, että hakijoita on tulevaisuudessa enemmän.

Kunta on tehnyt alustavan kartoituksen Vetelin ja Halsuan 9.-luokkalaisten keskuudessa lukiokoulutuksen kiinnostavuudesta. Veteliläisistä nuorista vain 30 prosenttia valitsee lukio-opinnot, kun koko maassa puolet nuorista valitsee lukion.

Oppilaita tarvitaan jokaiselle vuosikurssille 15–20. Tänä vuonna kunnassa oli 41 yhdeksäsluokkalaista, lisäksi oppilaita uskotaan tulevan naapurikunnasta Halsualta.

– Näyttää siltä, että kiinnostus lukiota kohtaan on kasvanut. Se lähtee siitä, että meillä on laadukasta opetusta, joka oppilaita kiinnostaa. Lisäksi tarvitsemme hyvää markkinointia, toteaa kunnanjohtaja Hannu Jyrkkä.

Veteli oli keväällä 2018 Keski-Pohjanmaan paras suomenkielinen lukio.

"Oma lukio on kannattava"

Vetelin laskelmien mukaan oma lukio on kunnalle kannattava. Alle 60 oppilaan lukiot saavat valtionavustuksen kaksinkertaisena.

Vetelissä lasketaan, että lukion nettokustannukset nousevat noin 200 000 euroon. Tästä noin puolet on sisäisiä vuokria.

Lisäksi asiaa selvittänyt työryhmä huomauttaa, että perusopetuksen kulut ovat nousseet lukion lakkauttamisen jälkeen, koska lukio ei ole jakamassa hallintokuluja. Tämän lisäksi kunnasta hävisi useita opettajien työpaikkoja.

– Kannattavuus on hyvin monisäikeinen asia. Jos lasketaan lyhytaikaista kannattavuutta, niin eihän lukion ylläpitäminen ole rahallisesti tuottavaa. Kunnan imagon ja palveluiden kannalta oma lukio on kuitenkin tärkeä, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jussi Torppa.

Lukion lakkauttamisesta valitettiin hallinto-oikeuteen.

Tämän vuoden huhtikuussa hallinto-oikeus kumosi lakkauttamispäätöksen, koska kuntalaisia ei oltu kuultu riittävästi. Sen takia Vetelin kunnalla on yhä hallussaan lukiokoulutuksen järjestämislupa.

Lue lisää:

Aaro Åivosta tulee synnyinkuntansa lukion viimeinen ylioppilas

Lue seuraavaksi