Voisiko leipäjonosta löytyä apua työvoimapulaan? – Yle haastoi raumalaiset yritykset selvittämään asiaa

Haasteen tarkoituksena on saattaa yhteen työttömät ja yritykset alueella, jota vaivaa työvoimapula.

työvoimapula
Ihmisiä istumassa tuolilla
Raumalaisyritysten toivotaan jalkautuvan tilaisuuteen, jossa kaupunkilaiset käyvät hakemassa ruoka-apua. Tapio Termonen / Yle

Yle on haastanut raumalaisyritykset jalkautumaan ruoka-avun jakotilaisuuteen. Tarkoituksena on selvittää, voisiko ruoka-avun piirissä olevista asiakkaista löytyä apua paljon esillä olevaan työvoimapulaan.

Idea syntyi Porin toimituksessa sen jälkeen, kun kävimme juttukeikalla ruoka-avun jakotilaisuudessa.

– Työtähän ihminen tarvitsee, jotta elintaso kohoaisi. Raumalla oli tilanne sellainen, että työttömiä jonotti ruoka-apua samaan aikaan, kun monessa yrityksessä kärsitään työvoimapulasta. Näin syntyi ajatus yrittää yhdistää työnantajat ja avun tarvitsijat, kertoo Antti Korhonen, Yle Lounais-Suomen suunnitteleva tuottaja.

Erityisen paljon työvoimapula on ollut esillä Lounais-Suomessa, jossa talouden kehitys on edennyt viime vuosina suotuisaan suuntaan.

Ratkaisua työvoimapulaan on etsitty monin eri keinoin. Asia on voimakkaasti esillä myös nykyisen hallituksen uusimmissa suunnitelmissa.

Samaan aikaan työvoimapulan kanssa Suomessa on paljon työttömiä. Heistä heikoimmassa asemassa olevat joutuvat turvautumaan jopa ruoka-apuun.

Raumalla ruoka-apua järjestää kaksi eri yhdistystä. Rauman Katulähetys ry ja Rauman Seudun Työnhakijat ry jakavat ruoka-apua kolmesti viikossa. Kaikissa jakotilaisuuksissa käy noin 60–90 asiakasta joka kerta.

Molemmissa yhdistyksissä Ylen haaste on otettu ilolla vastaan.

Haaste kääntää uusia kiviä

Ylen haasteen vastaanottaminen ei edellytä yrityksiltä kenenkään palkkaamista, vaan ainoastaan jalkautumisen ruoka-avun jakotilaisuuteen Raumalla.

Haasteen on saanut reilusti yli tuhat Raumalla toimivaa yritystä. Se on lähetetty sähköisesti Rauman yrittäjäyhdistyksen ja kauppakamarin jakeluilla.

Muutama yritys otti haasteen vastaan heti sen saatuaan. Kaikilla yrityksillä on mahdollisuus vastata haasteeseen tämän kuun loppuun saakka.

Aiheesta voi keskustella kello 17:ään saakka.

Lue lisää:

Ruoka-apua ei enää jonoteta Raumalla – vuoronumeroihin siirtyminen paransi tunnelmaa: "Osalle nämä ovat ainoita sosiaalisia kontakteja"

Näin Puolustusvoimien iso sotalaivatilaus hyödyttää Rauman seutua ja koko Satakuntaa – 4 lupaavaa näkymää

Raumalaiset yrittäjät kaipaavat koulutusta ja vertaistukea