Hyppää sisältöön

Kansallisbaletti ja Ballet Finland kannustavat kainuulaisia nuoria liikkumaan – "Kuka tahansa voi tanssia"

Tanssityöpajassa nuoret pääsevät muu muassa koreografioimaan oman tanssin.

Kainuun nuoret pääsevät tanssipariin oikeiden ammattilaisten kanssa. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

Kansallisbaletin ja Ballet Finlandin yhteinen So You Think You Can Muuv -kiertue on tällä viikolla Kainuussa. Työpajoja on järjestetty Hyrynsalmella, Suomussalmella ja Kajaanin keskuskoululla.

Tanssityöpajoissa yläkoululaiset pääsevät ammattilaisten ohjauksella tanssimaan ja kokeilemaan jopa koreografian tekemistä.

Työpaja alkaa ammattitanssijoiden esityksellä, jossa esitellään useita tanssilajeja, muun muassa klassista balettia ja katutanssia. Lisäksi nuorille opetetaan lyhyt koreografia ja nuoret pääsevät myös itse suunnittelemaan koreografian.

– Työpaja päättyy tanssibattleen, jossa nuoret itse tekevät koreografian. Koreografia lähtee lapsista ja näin he pääsevät itse luomaan liikettä, työpajojen tuottaja Silja Lipponen sanoo.

Työpajojen tarkoitus on tuoda tanssia lähemmäksi nuoria.

– Monesti tanssista ajatellaan, ettei sitä osaa jos ei harrasta. Haluamme rikkoa tätä myyttiä. Kuka tahansa voi tanssia, Lipponen sanoo.

Tanssi saa yläkoululaisilta paljon kritiikkiä, mutta tanssityöpajassa myös tanssiin epäilevästi suhtautuva nuori saattaa innostua.

– Työpajassa on niin nopea tempo, ettei siinä ehkä ehdi miettiä niitä ennakkoluuloja, ja sitten onkin jo huomaamattaan tanssimassa. Se voi olla isokin muutos, että alussa ei kiinnosta ja lopussa halutaan jo lisää, kun on niin kivaa, työpajan vetäjä ja tanssija Tuomas Hyvönen sanoo.

Esimerkiksi Fortnite-pelissä suositut tanssiliikkeet ovat luoneet tanssityöpajoille helpotusta, kun yhteys nuoriin saadaan pelin kautta.

– On helpottanut kontaktin luomista, kun voi heti työpajan alussa kysyä, osaako joku flossata. Kun melkein kaikki nostavat käden, voi sanoa, että tehän osaatte jo tanssia, Hyvönen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.