Lämmön paluusta on turha haaveilla – Ylen meteorologi: "Turussa voi olla lauantaina hetken hurma"

Sää on nyt harvinaisen huonosti ennustettavaa. Sen kuitenkin uskaltaa sanoa, että syksyistä on.

sää
Näkymä rantakallioilta merelle.
Suihkuvirtauksen liikkeistä riippuu, millaiseksi Suomen sää muotoutuu viikonlopusta eteenpäin.Henrietta Hassinen / Yle

Kesä tuntuu jatkuneen tänä vuonna niin pitkään, että monet ovat olleet ällikällä lyötyjä viime päivien koleudesta. Toiveissa elää vielä uusi lämmin jakso, mutta sellaista Ylen meteorologi Seija Paasonen ei ennusta.

– Joitakin päiviä sitten näytti vielä siltä, että ensi viikon alkupuolella olisi lämmintä. Nyt malleista näkee, että kaikkein lämpimin ilma suuntautuu kaakkoon Suomen eteläpuolelta, Paasonen sanoo.

Sää on nyt harvinaisen huonosti ennustettavaa. Suihkuvirtauksen liikkeistä riippuu, millaiseksi Suomen sää muotoutuu viikonlopusta eteenpäin.

– Numeeriset ennusteet ovat päivästä toiseen antaneet erilaisia ratkaisuja, ja tällä hetkellä jopa kolmannesta ennustuspäivästä eteenpäin alkaa olla suurta epävarmuutta, Paasonen päivittelee.

Viikonloppu on sateinen, Turussa ehkä lämmintä

Tänään torstaina ja huomenna perjantaina tuuli käy kylmältä kantilta ja sää on vilpoisaa koko maassa. Lauantaina riesana ovat sateet. Rovaniemen pohjoispuolella tulee räntää ja eteläpuolella vettä.

Lapissa on lauantaina muutama lämpöaste, Etelä- ja Keski-Suomessa 7–11 astetta.

Jos jossain päästään viikonloppuna nauttimaan vähän paremmasta säästä, se on Lounais-Suomessa.

– Jos pilvipeite rakoilee siellä, lauantaina lämpöä saattaa olla 12–13 astetta. Jos oikein paistaa, voi olla jopa 15 astetta. Kyseessä saattaa tosin olla vain hetken hurma, Paasonen tuumaa.

Sateet saapuvat lännestä Suomeen.

Sunnuntaina on luvassa hieman kuivempaa kuin lauantaina, mutta silloinkaan ei sateilta kokonaan vältytä.

Paasonen muistuttaa, että syyskuun säähän kuuluu se, ettei aurinko enää jaksa lämmittää samalla voimalla kuin kesällä.

– Näin syksyllä lämmin, kostea ilma tekee sumuja. Aurinko ei välttämättä enää jaksa hajottaa yöllä syntynyttä sumupilveä, mikä sekin vaikuttaa ennustettavuuteen, Paasonen kuvailee.