Venäjällä syyttäjä lievensi kantaansa: poliisin vastustamisesta tuomittu näyttelijä saattaa päästä vapaalle odottamaan jatkokäsittelyä

Näyttelijä Pavel Ustinov asianajajineen on valittanut vankeustuomiosta.

Ulkomaat
Pavel Ustinov.
Näyttelijä Pavel Ustinov kuvattiin oikeuden kuulemisessa Moskovassa.Sergei Fadeichev / AOP

Venäjällä syyttäjä on esittänyt näyttelijä Pavel Ustinovin päästämistä pidätyskeskuksesta vapaaksi odottamaan seuraavaa oikeuskäsittelyään. Asiasta kertovat venäläisviestimet.

Ustinovin tapaus on nostattanut suuren kohun ja vastalauseryöpyn Venäjällä sen jälkeen, kun moskovalainen oikeusistuin tuomitsi maanantaina Ustinovin 3,5 vuodeksi vankeuteen väkivallasta poliisia kohtaan. Ustinov asianajajineen on valittanut tuomiosta.

Tuomion mukaan Ustinov vastusti väkivaltaisesti kiinniottoa elokuun alussa pidetyssä opposition mielenosoituksessa. Kiinniottotilanteessa kuvatulla videolla Ustinov ei kuitenkaan näyttänyt tekevän vastarintaa poliiseja kohtaan.

Oikeus ei suostunut katsomaan puolustuksen esittämää videota.

Tapauksen vetoomustuomioistuinkäsittelyn on määrä alkaa ensi viikolla.

Ustinov on itse kertonut, ettei hän ottanut osaa opposition mielenilmaukseen, vaan osui paikalle sattumalta.

Tuomio on synnyttänyt pienen kansanliikkeen Ustinovin tueksi. Sadat ihmiset jonottivat keskiviikkona presidentinhallinnon edessä päästäkseen pitämään kylttiä Ustinovin ja muiden kesän mielenosoituksissa pidätettyjen tueksi. Tukea on osoitettu runsaasti myös sosiaalisessa mediassa.

Myös Kremliä lähellä olevat tahot ovat arvostelleet tuomiota. Venäjän liittoneuvoston eli parlamentin ylähuoneen varapuhemies, Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen johtoon lukeutuva Andrei Turtšak, kuvasi videota kiistämättömäksi todisteeksi Ustinovin syyttömyydestä.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin tytär Jelizaveta Peskova puolestaan kirjoitti, että kyseessä on "absurdi epäoikeudenmukaisuus". Sittemmin Peskovan blogikirjoitus katosi Eho Moskvy -radioaseman sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Internet-adressi (siirryt toiseen palveluun) Ustinovin vapauttamisen puolesta on kerännyt lyhyessä ajassa yli 130 000 allekirjoitusta.

Lue myös:

Näyttelijät jonottavat Moskovassa osoittaakseen mieltään vankeustuomion saaneen kollegansa puolesta – "Kyse ei ole politiikasta vaan inhimillisistä tunteista"

Mielenosoituspaikalle osuneelle näyttelijälle ankara tuomio Venäjällä – Julkisuuden henkilöt ryhmittyivät tuomitun tueksi: Minä olen Pavel Ustinov

Lähteet: Reuters