1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonnonvarakeskus

Maaningan tutkimusnavetan omistaa kaupunki, lehmät Luke ja tontin valtio – uuden yrittäjän etsintä alkaa vuokrasopimusten tarkastelulla

Luonnonvarakeskus etsii navettaan uutta yrittäjää. Tutkimusta jatketaan nurmen ja ympäristön parissa.

Luonnonvarakeskus
Aula lehmä yhdessä toisen lehmän kanssa tekevät tuttavuutta laitumella.
Kuvassa Maaningan tutkimusnavetassa asuvat ayrshire- ja holsteinrotuiset lehmät.Sami Takkinen / Yle

Luonnonvarakeskus on uudistamassa tutkimustoimintaansa. Yksi muutoksen kohteeksi joutuva yksikkö on Pohjois-Savossa Maaningalla sijaitseva tutkimusnavetta.

Navetassa on tutkittu lehmien ruokintaa ja käyttäytymistä tuotantoympäristössä sekä niiden terveyttä ja hyvinvointia. Jatkossa tällainen tutkimus keskitetään Kanta-Hämeeseen Jokioisten tutkimusnavettaan.

Maaninkaa kehitetään puolestaan nurmitutkimuksen pääpaikkana.

– Menestyvän lypsytilan peruspilareita on tuottoisa ja ympäristöystävällinen nurmenviljely, ja tähän tutkimukseen panostetaan Maaningalla entistä enemmän. Pyrimme siihen, että emme tee kahdessa paikassa samoja asioita, kertoo Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurila.

Luonnonvarakeskus jatkaa tutkimuksiaan navetan seinien ulkopuolella. Keskeiset tutkimuskysymykset ovat nurmen satoisuus, viljelyteknologiat, hiilensidonta ja vesistövaikutukset.

– Olemme lisäksi kiinnostuneita lannan hyötykäytöstä biokaasuna, Laurila kertoo.

Lehmiä Luken Maaningan tutkimusasemalla.
Luonnonvarakeskus on kiinnostunut tutkimaan myös jatkossa pohjoissavolaisen nautatilan ympäristövaikutuksia.Sami Takkinen / Yle

Maaningan tutkimusnavetan on rakennuttanut Maaningan kunta ja kuntaliitoksen jälkeen kiinteistön omistajaksi tuli Kuopion kaupunki. Luonnonvarakeskus on ollut navetassa vuokralla. Maapohjan omistaa valtio.

Uuden yrittäjän etsintä aloitetaan kyselyllä, jolla kartoitetaan kiinnostuneita tahoja. Sen jälkeen neuvotellaan ehdoista ja pyydetään lopulliset tarjouspyynnöt.

Luonnonvarakeskus toivoo navettaan uutta yrittäjää, joka mahdollisesti ostaisi koko tutkimuskäytössä olleen lypsykarjan. Kilpailutusta ei kuitenkaan käynnistetä vielä, sillä Luonnonvarakeskuksen on tarkoitus siirtyä uuteen toimintamalliin vasta vuosina 2022–2023.

Kuopion kaupungin Tilakeskuksesta kerrotaan, että kaupungilla ja Luonnonvarakeskuksella on navetasta määräaikainen vuokrasopimus vuoden 2024 loppuun saakka.

Sopimuksen mukaan Luonnonvarakeskus on tämän jälkeen velvollinen joko lunastamaan navetan tai vuokraamaan sen uudelleen, sopimussakon uhalla. Jälleenvuokraukseen ei kuitenkaan periaatteessa nähdä estettä.

Navetan käyttötapa saattaa muuttua

Maaningan tutkimusnavettaan mahtuu 120 lehmää, jotka lypsetään asemalypsyllä.

Uudelta yrittäjältä ei kuitenkaan vaadita lypsykarjanpitoa. Vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi hiehohotelli, jossa kasvatetaan vasikoita poikimisikään. Tutkimuksen kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että navetassa olisi nautoja.

– Maaninka jatkaa nurmitalouteen suuntautuvana tulevaisuuden maatila -konseptina. Tutkimus saa nurmitutkimuksen tarvitseman lannan ja biokaasumädätteen, Laurila kertoo.

Ensi vuoden investointisuunnitelmissa saatetaan huomioida navettaan tehtäviä muutoksia.

– On ihan mahdollista, että teemme vielä investointeja Maaningan navettaan, mutta tämä selviää vuodenvaihteeseen mennessä, Laurila kertoo.

Aiheesta aiemmin:

MTK haluaa säilyttää nautatutkimuksen Maaningan Halolassa

Luonnonvarakeskus keskittää toimintojaan – vaikuttaa lähes 100 työntekijään

Lue seuraavaksi