Tutkimus: Keisarileikkauksella ja alateitse syntyneillä on erilainen suoliston bakteerikanta – ero hälvenee ensimmäisen ikävuoden aikana

Valtaosa alasynnytyksen kautta saaduista bakteereista on peräisin äidin suolistosta, ei synnytyskanavasta.

synnytys
Vauvan vaippaa vaihdetaan.
Ensimmäiset viikot ovat tärkeitä ihmisen immuunijärjestelmän muodostumiselle, kertoo tuore tutkimus.AOP

Keisarileikkauksella syntyneiden vauvojen suoliston bakteerikanta on erilainen kuin alateitse syntyneillä, kertoo tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksen mukaan vastasyntyneet saavat valtaosan suolistobakteereista äidiltään. Keisarileikkauksella syntyneiden suolistobakteerit ovat tutkimuksen mukaan peräisin pääosin sairaalaympäristöstä.

Syntymä virittää ihmisen immuunipuolustuksen toimintaan (siirryt toiseen palveluun), tutkijat kertovat The Scientist -lehdelle.

– Ensimmäiset viikot ovat kriittisen tärkeitä immuunijärjestelmän muodostumiselle, mutta tiedämme siitä todella vähän, sanoo tutkimuksesta vastannut professori Peter Brocklehurst Birminghamin yliopistolta tutkimustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Syntymän jälkeen erot vauvojen suolistobakteereissa tasaantuvat.

– Tutkimuksemme osoittaa, että vauvat altistuvat uusille bakteereille ruokinnan ja ympäristönsä kautta. Kun lapset on vieroitettu rintaruokinnasta, mikrobiomien erot ovat pääosin tasoittuneet. Me emme vielä tiedä, onko löydöksillämme syntymän jälkeisistä eroista merkitystä terveydelle, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, tohtori Nigel Field UCL-yliopistolta. (siirryt toiseen palveluun)

Elimistössä asuu mikrobiarmeija

Ihmisen kehossa asustaa suuria määriä mikrobeja, kuten bakteereja ja viruksia. Pelkästään ihmisen suolistosta löytyy noin tuhat bakteerilajia.

Nämä pieneliöt muodostavat eri puolilla elimistöä, esimerkiksi suolistossa, kokonaisuuksia, joita kutsutaan mikrobiomiksi (siirryt toiseen palveluun).

Jos ihminen ei altistu oikeanlaisille mikrobeille varhaislapsuuden aikana, sen uskotaan vaikuttavan autoimmuunisairauksiin, kuten astmaan, allergioihin ja diabetekseen, tutkimus toteaa.

Sillä voi olla kytköksiä myös Parkinsonin tautiin, syöpälääkkeiden tehoon ja jopa masennukseen (siirryt toiseen palveluun), kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Bakteerit peräisin äidin suolistosta

Alateitse syntyneiden mikrobiomi ei tutkimuksen mukaan ole peräisin äidin synnytyskanavasta vaan äidin suolistosta. Tutkijat löysivät vauvoilta kerätyistä näytteistä vain vähän synnytyskanavasta peräisin olevia bakteereja. Tulos oli sama molemmilla synnytystavoilla.

vauvalla nimikyltti ranteessa
Alateitse syntyneet vauvat perivät suuren osan suolistobakteereistaan äidiltä synnytyksessä, kertoo tutkimus.AOP

Tutkijoiden mukaan alateitse syntyneet vauvat ovat synnytyksen aikana tekemisissä äidin suolistobakteerien kanssa ja vauvat perivät niitä tätä kautta. Keisarileikkauksella syntyneiden vauvojen osalta tilanne oli toinen, ja suolistosta peräisin olevia bakteereja löytyi vähemmän.

Tutkijoiden näkemyksen mukaan myös äideille ennen keisarileikkausta annettu antibiootti välittyy istukan kautta lapselle ja se voi osin vaikuttaa tulokseen.

Tutkija: keisarileikkausta ei tarvitse vältellä

Usein keisarileikkauksella pelastetaan henkiä ja se voi olla oikea ratkaisu naiselle ja hänen vauvalleen, muistuttaa naisten terveysasioita edistävän järjestön (siirryt toiseen palveluun) varapuheenjohtaja ja synnytyslääkäri Alison Wright tutkimustiedotteessa.

Wright muistuttaa, että vielä ei täsmälleen tiedetä, mikä mikrobiomin rooli tarkalleen on vastasyntyneelle. Tällä hetkellä ei myöskään pystytä varmasti sanomaan, mitkä seikat vaikuttavat mikrobiomin muodostumiseen.

– Usein naiset tarvitsevat keisarileikkausta tai jotkut naiset valitsevan sen. Vaikka kyseessä on merkittävä tutkimus, tällä hetkellä naisten ei tule välttää keisarinleikkausta, Wright sanoo The Scientist -lehdelle.

Tutkijat korostavat, että vauvan suolistobakteerien rooli on vielä epäselvä ja että tällä hetkellä ei vielä tiedetä tarkalleen, onko näillä eroilla vaikutus terveyteen myöhemmin elämässä.

Tutkimuksessa kerättiin 1 679 suolistobakteerinäytettä lähes 600 terveeltä sairaalassa syntyneeltä vauvalta ja 175 äidiltä eri puolilla Britanniaa. Osaa vauvoista tutkittiin uudelleen vielä vuoden ikäisenä. Tutkimus on julkaistu myös arvostetussa The Nature -julkaisussa. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Anni Kinnunen, 5, antoi tutkijoille hiustupsun ja pölynäytteen kotoa – laaja tutkimus selvittää kodin mikrobien vaikutusta allergioihin

Kätilö muistuttaa pelkääjille: "Omaa kehoa voi synnytyksessä hallita vain rajallisesti"