Britannia pitää Rinteen ja Macronin takarajaa keinotekoisena: maa aikoo toimittaa Brexit-suunnitelmansa Brysseliin vasta kun se valmistuu

Britannia ei välttämättä lupaa sitoutua pääministeri Antti Rinteen asettamaan syyskuun lopun takarajaan.

Brexit
Britannian ja EU:n lippuja parlamenttitalon edustalla Lontoossa.
Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun lopussa.Andy Rain / EPA

Britannia kertoo toimittaneensa EU:lle luottamuksellisia asiakirjoja EU-eroonsa liittyen. Dokumenttien kerrotaan sisältävän niitä ideoita, joita Britannialla on brexitin suhteen.

Nyt toimitettu asiakirja on mitä ilmeisemmin epävirallinen suunnitelma siitä, miten Irlannin ja Britannian välinen rajakysymys ratkaistaan.

Euroopan komission tiedottaja vahvistaa uutistoimistolle Brysselin vastaanottaneen asiakirjat, muttei ole vielä kommentoinut niiden sisältöä.

Suomen pääministeri Antti Rinne (sd.)ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat eilen ja asettivat Britannialle takarajan. Sen mukaan pääministeri Boris Johnsonin on tuotava EU:lle virallinen esityksensä kirjallisena syyskuun loppuun mennessä.

Johnsonin tiedottaja on sanonut torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että Britannia toimittaa lopullisen suunnitelmansa Brysseliin heti kun se valmistuu, mutta ei välttämättä "keinotekoisen takarajan" puitteissa.

Lue lisää:

Suomi ja Ranska asettivat Britannian pääministerille takarajan: ehdotuksia brexit-kriisin ratkaisuksi on tultava syyskuun loppuun mennessä

Lähteet: Reuters, AFP