Psykoterapian riskeistä puhutaan vähän – onko sinulla kokemusta pieleen menneestä terapiasta? Kerro meille tarinasi

Psykoterapialla voi joskus olla myös vakavia haittoja, sanoo linjajohtaja Jan-Henry Stenberg HUS:ista.

psykoterapia
lähikuva miehen kasvoista
Yle Perjantai etsii tarinoita siitä, kun terapia meni mönkään. Kuvituskuva.Tommaso Altmura / AOP

Joka toinen suomalainen kärsii elämänsä aikana mielenterveyden oireista (siirryt toiseen palveluun), jotka haittaavat toimintakykyä. Joka viides meistä kokee mielenterveyden häiriön (siirryt toiseen palveluun).

Kelan kuntoutuspsykoterapia (siirryt toiseen palveluun)n saajia on yli kolme kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Psykoterapia on aivoihin ja mieleen vaikuttava hoito. Sen tulokset voivat olla hyviä tai olemattomia, mutta myös haitallisia.

– Vaikka psykoterapia pääsääntöisesti on hyvää ja hyödyllistä, sillä voi joskus olla myös vakavia haittoja, sanoo linjajohtaja Jan-Henry Stenberg, joka vastaa HUS:n psykoterapiahoitojen seurannasta aikuisten osalta.

Stenberg on yksi kirjoittajista Duodecimin tuoreessa julkaisussa Psykoterapian haitat – ei vain ruusutarhaa (siirryt toiseen palveluun). Artikkeli jakaa haitat hyvin vakavista vakaviin, keskivakaviin ja vähäisiin. Esimerkkejä haitoista ovat itsemurhat, sairauspoissaolot, poikkeukselliset riidat puolison kanssa ja lisääntynyt itkuisuus terapiassa.

Riskeistä ei puhuta

– Mikään hoito ei ole pelkästään hyvää, kaikkeen sisältyy riskejä. Niistä ei puhuta paljon, Stenberg summaa.

Hän yhtyy Terapiatakuualoitteen (siirryt toiseen palveluun) käsitykseen siitä, että psykoterapiaa tulisi olla tarjolla nykyistä useammalle ja ennen kaikkea nykyistä aikaisemmin.

Ongelma on, ettei haittavaikutuksia tunneta tarpeeksi ja keskustelusta puuttuu kriittisyys. Terapian tehoa ja mahdollisia haittavaikutuksia ei ole seurattu yhdessä.

Viime vuonna avattu kansallinen psykoterapian laaturekisteri (siirryt toiseen palveluun) saattaa Stenbergin mukaan olla ratkaisu ongelmaan. Kaikkien terapiahoitojen toimivuus tulisi jatkossa varmistaa rekisteristä.

Kerro meille kokemuksistasi

Yle Perjantai etsii kertomuksia siitä, kun terapia on mennyt pieleen. Haemme tarinoita sekä Perjantai-dokkariin että artikkeliin, joten voit kertoa kokemuksistasi luottamuksella myös kirjallisesti.

Ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen perjantai@yle.fi.

Lue myös:

57 viestiä ennen psykoterapeutin myöntävää vastausta, huumetesteihin kuudeksi kuukaudeksi ilman hoitoa – kolme tarinaa, miksi kansalaisaloite keräsi niin nopeasti nimiä

”Ihmishenkiä pelastuisi” – kansalaisaloite haluaa muuttaa hoitoon pääsyä huomattavasti helpommaksi

Annika Forth eli lapsuutensa mielenterveysongelmista kärsivän äidin kanssa – nyt hän rakentaa omaa äitiyttään terapian avulla

Mielenterveyden keskusliitto: Mistä apua? (siirryt toiseen palveluun)