Perussuomalaiset moittivat kyselytunnilla hallituksen suunnitelmia korottaa polttoaineveroa, kokoomus hiillosti ostovoimasta

Oppositio on moittinut pitkin viikkoa hallituksen budjettiesitystä, joka on kaksi miljardia euroa alijäämäinen.

Eduskunnan kyselytunti
Jussi Halla-aho eduskunnassa.
Suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) on moittinut Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäistä budjettia. Kyselytunnilla oppositiopuolueilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä hallitukselle.

Oppositio kysyi ja hallitus vastasi jälleen tänään eduskunnan kyselytunnilla.

  • Voit katsoa kyselytunnin klikkaamalla jutun pääkuvaa tai Yle Areenasta.

Ensimmäisen kysymyksen esitti suurimman oppositiopuolueen eli perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho. Hän kritisoi hallituksen budjettiesitystä, jossa polttoaineveroa suunnitellaan korotettavaksi.

– Tämä on järjetön esitys, emmekä tule koskaan sitä hyväksymään, Kotiaho sanoi.

Kotiaho esitti huolen siitä, että veronkorotukset aiheuttavat ongelmia kuljetusalan yrityksille.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) vakuutti, että kuljetusalan yritykset olisivat valveutuneita. Hän tarkoitti tällä sitä, että yritykset kirjaavat usein sopimuksiin, että veronkorotukset voidaan siirtää hintoihin.

Tähän tarttui kansanedustaja Kristian Sheikki Laakso (ps.)

– Tällaista kirjausta ei todellakaan ole kaikissa sopimuksissa, hän sanoi.

– Te ette myöskään ymmärrä, mitä on parafiininen diesel. Sillä ei ole mitään tekemistä yritystuen kanssa.

Hallitus on päättänyt asteittain purkaa parafiinisen dieselin tuen. Tätä päätöstä kritisoitiin myös muiden oppositiopuolueiden riveistä.

Kokoomus tarrasi kiinni ostovoimaan

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen riveistä moitittiin niin ikään hallituksen veropolitiikkaa.

Kalle Jokinen (kok.) nosti esiin Antti Rinteen haastattelun, jossa hän lupasi, että suomalaisten ostovoima kohenee ensi vuonna.

– Tämä budjettiesityksenne vähentää keskituloisen perheen käteen jääviä tuloja 320 eurolla vuodessa. Aiotteko te tehdä asialle jotain? Jokinen kysyi.

Rinne vastasi syyttämällä kokoomusta veroluontoisten maksujen eli sosiaaliturvamaksujen nostamisesta edellisellä hallituskaudella.

Kiista veroluontoisista maksuista liittyy kilpailukykysopimukseen. Kilpailukykysopimuksen yhteydessä työmarkkinajärjestöt sopivat siirtävänsä osan työnantajien sosiaaliturvamaksuista työntekijöiden maksettavaksi. Tämä nostaa kokonaisveroastetta.

Edellinen hallitus kompensoi maksuja veronalennuksilla.

– Kun teidän hallituksenne ei kompensoi kikystä johtuvia maksukorotuksia, se tarkoittaa verotuksen kiristymistä. Kun tämä on fakta, miten voitte täällä kyselytunnilla ja tiedotteessanne kertoa, että pieni- ja keskituloisten verotus kevenee kun se kiristyy? kysyi Ben Zyskowicz (kok.)

– Kun puhutaan puhtaasti tuloverotuksen keventämisestä, se koskettaa puhtaasti kaikkia, Rinne vastasi.

Juhana Vartiainen vaati Hetemäen lausuntoa kirjallisena

Juhana Vartiainen (kok.) hämmästeli Rinteen puheita, jonka mukaan valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki olisi kehunut Rinteen hallituksen tekemiä päätöksiä työllisyyttä kasvattaviksi.

– On hieman epäreilua vedota salaisiin keskusteluihin. Jos sellainen arvio Martti Hetemäellä on, niin totta kai se on puheellanne julkinen asiakirja. Kertokaa meille se laskelma täällä. Kertokaa, miten Hetemäki on tähän päätynyt, hän sanoi.

– Me olemme nähneet pitkän listan niin sanottuja työllisyystoimia. Ainoa, josta esimerkiksi arvostettu ekonomisti Olli Kärkkäinen on voinut tehdä arvion, on, että työllisyys vähenee 16 000:lla.

Rinne vastasi, ettei Hetemäki ole esittänyt mitään laskelmia.

– Pitäessään esitelmää valtiosihteeri Hetemäki totesi, että toimenpiteillä on merkittävä vaikutus.

Kyselytunnilla paikalla olivat vastaamassa kaikki Antti Rinteenhallituksen ministerit paitsi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd.). Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tuli paikalle hieman istunnon alkamisen jälkeen.

Kyselytunnin jälkeen täysistunto käy lähetekeskustelun valtioneuvoston selonteosta, jonka aiheena on Suomen osallistumisen jatkaminen turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön Irakissa (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 20.9.2019 klo 8.58. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen oli istunnossa paikalla ennakkotiedoista poiketen, mutta hän saapui saliin noin vartti istunnon alkamisen jälkeen.

Lue lisää:

Hallitus pui myös näitä leikkauksia yritystukiin: apteekkarit, pienpanimot, matkailuautot, viihdemerenkulku...

Lisää palkkatukea, kalliimpaa tupakkaa ja bensaa – Hallitus julkaisi ensimmäisen budjettinsa: katso, mihin valtio käyttää rahaa ensi vuonna

Hallitus sai budjettiriihensä puitua: Korkeakoulut saavat rahansa heti ensi vuonna, yritystuista pois 120 miljoonaa euroa, aktiivimallin leikkuri puretaan