1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeily

Hollolan retkeilyverkosto laajenee – uusi reitti on yhdistelmä polkuja ja pitkospuita

Hollolan uusi opastettu retkeilyreitti kulkee monipuolisessa maastossa ja sopii laajalle käyttäjäkunnalle. Kunnan tavoitteena on laajentaa retkeilyreitistöään edelleen.

Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Hollolan kunnan uusin virallinen retkeilyreitti, Järvien kierros, vihittiin käyttöön tällä viikolla osana seudullista Ympäristöviikkoa.

Reitti alkaa Vähä-Tiilijärven rannalta ja kiertää Tiirismaan etelärinteen kautta liki kahdeksan kilometrin mittaisen lenkin. Aika-arvio uudelle kierrokselle on reilut kaksi tuntia.

Vaikeusasteeltaan keskivaativan reitin varrelta löytyy tasaista pururatapohjaa, mutkittelevia polkuja ja suon ylittävät pitkospuut.

– Järvien kierros kiertää nimensä mukaisesti kolme järveä monipuolisessa maastossa. Se rakennettiin palvelujen lähelle ja palvelemaan laajaa käyttäjäkuntaa, kertoo työnohjaaja Annariina Keto.

Päivi Kössö (vas) ja Annariina Keto kiinnittävät Järvien kierroksen opastauluja. Reitillä liikkujia ohjaavat myös viitoitukset ja siniset maalimerkit puissa. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Käyttäjät arvostavat opastusta ja hyvin hoidettuja reittejä

Luontoretkeily on suosiossa. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat tasaisesti kasvaneet ja kuntien ylläpitämillä reiteillä riittää kävijöitä.

Retkeilijät arvostavat erityisesti helposti saavutettavia ja hyvin opastettuja reittejä.

– Nyt ollaan ensimmäistä kertaa tutustumassa tähän Järvien reittiin. En ole kovin hyvä lukemaan karttoja. Eiköhän nuo täplät tuolla puissa opasta eteenpäin, kertoo koirien kanssa liikkeellä ollut Armi Koponen.

Koponen uskoo, että opastetut reitit innostavat lähtemään luontoretkille.

– On helpompaa lähteä liikkeelle eikä tarvitse jännittää, että eksyy maastoon. Kun seuraa opasteita ja merkintöjä, löytää helposti takaisin paikkaan, josta on lähtenyt, Koponen toteaa.

Armi Koponen lenkkeilee koiriensa Jasun ja Askan kanssa päivittäin vähintään tunnin verran. Hän arvostaa opastettuja reittejä. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Retkeilyreitistö laajenee edelleen

Hollolan kunnan tavoitteena on laajentaa lähiaikoina opastettua retkeilyreitistöään edelleen.

Ajatuksena on, että yhä useampi pääsee nauttimaan luonnosta. Samalla liikkujia ohjataan kauemmas herkemmistä luontokohteista. Vuosi sitten rinnemaastoon rakennettu Tiirismaan kierros on ollut kovassa käytössä, ja maa on jo paikoittain pahoin kulunut.

– Uusien reittien avulla tarjotaan yhä useammalle mahdollisuus päästä nauttimaan luonnosta ja virkistymään omaan tahtiin, sanoo Annariina Keto.