1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Virkavelvollisuus

Tampereella vellonut tonttisotku ulottuu pormestariin asti – nyt selvitetään, toimiko ylin johto virkavelvollisuuksien vastaisesti

Muun muassa pormestari Lauri Lyly (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.) eivät puuttuneet hyvän hallinnon vastaiseen hallitusnimitykseen.

Virkavelvollisuus
Atanas Aleksovski ja Lauri Lyly Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.6.2017.
Atanas Aleksovski (sd.) ja Lauri Lyly (sd.) kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2017.Heli Mansikka / Yle

Tampereen ylimmältä johdolta vaaditaan lisäselvityksiä SDP:n keskeiseen poliitikkoon Atanas Aleksovskiin liittyvässä jupakassa.

Aleksovski valittiin kaupungin omistaman pysäköintifirman Finnparkin hallitukseen keväällä 2018, vaikka häntä epäiltiin rikoksesta. Kotilinnasäätiön tonttijärjestelyyn liittyvä epäily oli kaupungin ylimmän johdon tiedossa.

Selvityksiä pyydetään pormestari Lauri Lylyltä (sd.), konsernijaoston puheenjohtajalta Kalervo Kummolalta (kok.) ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajalalta.

Kaupunginhallituksen täytyy arvioida, ovatko Kummola, Lyly ja Yli-Rajala toimineet virkavelvollisuuksiensa vastaisesti toimiessaan vastoin hyvää hallintoa. Kaupungin oma ohje kieltää nimittämästä kaupungin omistaman yhtiön hallitukseen tutkinnan kohteena olevia henkilöitä.

Samalla punnitaan, nauttivatko poliitikot luottamusta ja pitääkö konsernijohtajalle antaa huomautus tai varoitus.

Asia on kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina.

Poliisi ei aloittanut esitutkintaa

Lyly ja Kummola kommentoivat asiaa yhteisessä tiedotteessa.

– On hyvä, että asia selvitetään vielä kaupungin ohjeiden ja sisäisen toiminnan näkökulmista ja pitkään jatkunut prosessi saadaan myös tältä osin käsiteltyä loppuun, Lyly sanoo.

Lylyn mukaan tarvittaviin toimiin ryhdyttiin heti, kun Aleksovskia koskeviin tietoihin oli saatu täysi varmuus niiden tultua julkisuuteen syksyllä 2018.

– Kysymys on nyt kaupungin oman ohjeen tulkinnasta. Olemme toimineet kulloinkin käytettävissä olleiden tietojen perusteella ja pyytäneet lisäselvityksiä, Kummola sanoo.

Kaupunginhallituksen esityslistan mukaan Kummolalta, Lylyltä ja Yli-Rajalalta on pyydetty lisäselvityksiä tapahtuneesta. Heidän antamansa yhteinen selvitys on saatu 16. elokuuta 2019.

Kaupunginhallitukselle esitetään kuitenkin vielä yksilöidympien selvitysten pyytämistä.

Myös poliisille tehtiin tutkintapyyntöjä Aleksovskin valinnasta Finnparkin hallitukseen. Poliisi on päättänyt jo aiemmin, että ei aloita asiassa esitutkintaa Tampereen kaupungin viranhaltijoiden toiminnasta.

Tieto rikosepäilystä pimitettiin konsernijaostolta

Huhtikuussa 2018 Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto esitti Aleksovskia kaupungin omistaman pysäköintifirman Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi. Poliisi kuitenkin epäili Aleksovskia rikoksesta Kotilinnasäätiön Muotialantiellä sijaitsevan tontin vuokraoikeuden myyntiin liittyen. Aleksovski on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.

Ennen konsernijaoston esitystä Aleksovski ilmoitti kaupungin konsernijohdolle, että ei ole esitutkinnan kohteena. Kuitenkin vielä ennen varsinaista hallitusnimitystä kaupungin ylin johto sai poliisilta tiedon Aleksovskiin kohdistuvasta epäilystä.

Tieto rikosepäilystä meni sekä Lylylle, Kummolalle että Yli-Rajalalle. Kukaan heistä ei kuitenkaan tuonut tietoa konsernijaoston tietoon ennen Aleksovskin nimittämistä.

Aleksovskille ehdollista vankeutta

Konsernijaosto käsitteli asiaa seuraavan kerran vasta yli puoli vuotta myöhemmin, kun Aleksovskia vastaan oli jo nostettu syyte luottamusaseman väärinkäytöstä.

Myöhemmin Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Aleksovskin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Syytteen vuoksi Aleksovski siirtyi syrjään Finnparkin hallituksesta, Tampereen kaupunginhallituksesta ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan tehtävästä.

Maanantaina Tampereen kaupunginvaltuusto päätti, että Aleksovski voi jatkaa valtuustossa käynnissä olevasta oikeusprosessista huolimatta.

Lue lisää:

Poliisi ei tutki virkamiesten toimintaa Finnpark-valinnassa

Kummola, Lyly ja Tampereen muu ylin johto saavat kritiikkiä rikosepäilyn pimittämisestä – ”Ei tästä kukaan saa tyylipisteitä"

Tampereen johto tiesi demarivaikuttajan rikosepäilystä ja rikkoi kaupungin ohjeita – myös Kummolan ja Lylyn pitää antaa selvitys tekemisistään

Lue seuraavaksi