1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israelin politiikka

Netanjahun pahin kilpailija Gantz haluaa Israelin mahdollisen koalitiohallituksen pääministeriksi – Hallitusneuvottelut alkavat sunnuntaina

Israelin parlamenttivaalien äänistä on laskematta enää muutama prosentti. Keskustalainen sinivalkoinen vaaliliitto on saamassa 33 paikkaa, oikeistolainen Likud 31.

Benny Gantz puhui kannattajilleen Sininen ja valkoinen -vaaliliiton tilaisuudessa Tel Avivissa. Kuva: EPA/ ATEF SAFADI

Israelin presidentti Reuven Rivlin aloittaa neuvottelut maan seuraavasta pääministeristä sunnuntaina. Asiasta ilmoitti presidentinkanslia tänään torstaina.

Rivlin tapaa parlamenttiin valittujen puolueiden edustajia ja tiedustelee näiden kantaa pääministerikysymykseen. Päätöksen hän tekee näiden keskustelujen pohjalta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi aiemmin torstaina, että kaikkein mieluiten hän muodostaisi oikeistokoalition, mutta parlamenttivaalien alustavat tulokset ovat osoittaneet, ettei se ole mahdollista. Netanjahu ehdottikin, että hän ja hänen kilpailijansa Benny Gantz muodostaisivat yhdessä koalitiohallituksen.

Iltapäivällä Gantz kuitenkin teki selväksi, että hänen tulisi mielestään olla mahdollisen laajan hallituskoalition pääministeri.

Vaalikisa on ollut erittäin tasainen, eikä kummallakaan pääliittoutumista ole tarpeeksi paikkoja, jotta ne voisivat muodostaa enemmistöhallituksen yksinään.

Tilanne on tasainen, ääniä vielä laskematta

Haaretzin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kahden aikaan iltapäivällä 97 prosenttia äänistä oli laskettuna. Gantzin johtamalla keskustalaisella sinivalkoisella vaaliliitolla oli 33 paikkaa ja Netanjahun Likud-puolueella 31.

Hallituksen muodostamiseen maassa tarvitaan 61 paikkaa parlamentista eli knessetistä. Yhteensä paikkoja on 120.

Pattitilanne parlamenttivaaleissa uhkaa pääministeri Netanjahun asemaa maan pitkäaikaisimpana pääministerinä. Hänen kautensa on kestänyt jo yli vuosikymmenen.

Pääministeri Netanjahulla onkin paljon pelissä vaaleissa, sillä hänellä on niskassaan korruptiosyytteet. Netanjahun on uskottu haluavan hakea vaalivoiton kautta itselleen syytesuojaa.

Netanjahu ja Gantz kohtasivat tänään muistotilaisuudessa, joka oli järjestetty maan entisen presidentin Shimon Peresin kuolinpäivän kunniaksi. Miehet kättelivät muistotilaisuudessa.

Nähtäväksi jää, olisiko Gantz valmis olemaan mukana hallituksessa, jota Netanjahu johtaisi. Gantz on aiemmin kertonut, ettei halua toimia hallinnossa, jonka pääministeri on asetettu syytteeseen.

Palestiinalaispresidentti ei lämpene Netanjahun jatkolle

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas suhtautuu penseästi ajatukseen uudesta Benjamin Netanjahun johtamasta Israelin hallituksesta.

Abbas kommentoi asiaa vieraillessaan Oslossa, kun häneltä kysyttiin, minkälainen hallituskokoonpano olisi palestiinalaisille mieluisin.

– Meidän kantamme: Netanjahua vastaan, Abbas sanoi.

Abbasin seurassa ollut palestiinalaisten ulkoministeri Riad al-Maliki sanoi, että oli Israelin hallituksen kokoonpano mikä tahansa, palestiinalaiset ovat valmistautuneet keskustelemaan rauhasta.

– Kuka ikinä kykeneekään muodostamaan hallituksen, olemme valmiita istumaan hänen kanssaan alas ja käynnistämään neuvottelut uudelleen, al-Maliki sanoi.