1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksi

Indonesia suunnittelee avioliiton ulkopuolisen seksin kieltämistä

Avoliitosta maksimirangaistus olisi puoli vuotta vankeutta, aviorikoksesta vuosi.

Indonesian Bali on suosittu turistikohde. Lakiesitys koskisi myös ulkomaalaisia, tosin Reutersin haastatteleman kansanedustajan mukaan heitä tuskin tuomittaisiin. Kuva on joulukuulta 2017. Kuva: Made Nagi / EPA

Indonesian parlamentti äänestää pian uudesta rikoslaista, joka kieltäisi muun muassa avioliiton ulkopuolisen seksin, avoliitot ja presidentin kunnian loukkaamisen.

Indonesiassa vain mies ja nainen voivat solmia avioliiton, joten käytännössä laki kriminalisoisi muun kuin heteroseksin kokonaan.

Yli 260 miljoonan asukkaan Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa, jossa elää myös huomattava määrä kristittyjä, hinduja ja buddhalaisia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan esitetyt lakimuutokset konkretisoivat Indonesian siirtymistä kohti konservatiivisempia islamintulkintoja.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat kansanedustajat puolustivat uutta rikoslakia, jonka on tarkoitus korvata Hollannin siirtomaavallan ajalta periytyvä vanha laki. Heidän mukaansa se on Indonesian itsenäisyyden ja uskonnollisuuden osoitus, joka olisi pitänyt saada aikaan jo paljon aiemmin.

– Valtion pitää suojella ihmisiä käytökseltä, joka on Jumalan korkeimpien käskyjen vastaista, parlamentaarikko Nasir Djamil perusteli Reutersille.

Koskisi myös turisteja – ainakin periaatteessa

Ihmisoikeusjärjestöt ovat todenneet, että suunniteltu laki tarkoittaisi perusoikeuksien vakavaa loukkaamista. Esimerkiksi Human Rights Watch on uutistoimisto AFP:n mukaan kutsunut lakiesitystä "katastrofaaliseksi". Amnesty Internationalin tutkimusjohtaja Papang Hidayat sanoi, että kyseessä on takaisku.

– Uskonnollisia arvoja käytetään lainsäädännön lähteenä nyt jo kansallisella tasolla. Se on huolestuttavaa, Papang Hidayat sanoi AFP:n mukaan.

Lakiesityksen mukaan yhdessä elävät pariskunnat, jotka eivät ole naimisissa, voitaisiin tuomita enintään puoleksi vuodeksi vankeuteen, jos joku valittaa asiasta kyläpäällikölle. Aviorikoksesta tuomio olisi enintään vuosi vankeutta.

Säännökset koskisivat myös ulkomaalaisia. Reutersin haastattelema kansanedustaja Teuku Taufiqulhadi kuitenkin sanoi, että turisteja tuskin tuomittaisiin:

– Ei ongelmaa, kunhan ihmiset eivät tiedä.

Taufiqulhadin mukaan kyläpäälliköiden vaikutusvaltaa perustelee se, että "aviorikoksessa myös yhteiskunta on uhri".

Uudesta rikoslaista on tarkoitus äänestää Indonesian parlamentissa vielä syyskuun aikana.

Suomessa naimattomien välinen seksi eli salavuoteus oli rikos vuoteen 1926 saakka, aviorikos vuoteen 1948.