Saksassa huolestuttiin vastasyntyneiden epämuodostumista – sairaalassa syntyi lyhyessä ajassa kolme vauvaa ilman kämmentä ja sormia

Epämuodostuman aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa. Lääkärit kehottavat vanhempia rauhallisuuteen.

epämuodostumat
Vauva pitää kiinni vanhempansa sormesta.
Gelsenkirchenissä syntyneiltä vauvoilta puuttuvat kämmen ja sormet.Irene Stachon / AFP

Lyhyen ajan sisällä kolmella vastasyntyneellä huomattiin samanlainen epämuodostuma kädessä. Kaikki vauvat syntyivät Pyhän Marian sairaalassa Gelsenkirchenissä Länsi-Saksassa.

Sattumaako?

Mainzin yliopistollisen sairaalan syntymärekisterin johtaja Annette Queißer-Wahrendorf ei pidä itsestäänselvänä, että kyse on vain sattumasta.

– Tiedämme, että joka 16. lapsi Saksassa syntyy epämuodostuman kanssa ja noin seitsemällä kymmenestätuhannesta lapsesta on kädessä epämuodostuma syntyessään, Queißer-Wahrendorf arvioi sanomalehti Berliner Morgenpostin jutussa. (siirryt toiseen palveluun)

Gelsenkirchenissä kaikki kolme vauvaa syntyivät kesäkuun ja syyskuun alun välillä. Pyhän Marian sairaalan mukaan (siirryt toiseen palveluun) tapaukset voivat olla sattumaa, mutta peräkkäiset tapaukset herättävät huomion.

– Mielestämme lyhyt aikaikkuna, jossa nämä tapaukset ovat tulleet ilmi, on kuitenkin poikkeuksellinen. Tilastollisesti noin yhdestä kahteen prosentilla kaikista vastasyntyneistä on jonkinlainen epämuodostuma, sairaala linjaa tiedotteessaan.

Kämmen ja sormet surkastuneet

Gelsenkirchenissä kesällä syntyneillä lapsilla on normaalisti kehittynyt käsivarsi, mutta kämmen ja sormet ovat surkastuneet tyngäksi. Kahdella lapsella epämuodostuma on vasemmassa kädessä, yhdellä oikeassa.

Sairaala kertoo, ettei se ole pystynyt löytämään tapausten välillä etnisiä, kulttuurisia tai sosiaalisia yhdistäviä tekijöitä. Sairaalassa ei ole syntynyt pitkään aikaan vauvoja, joilla olisi vastaava epämuodostuma.

Ultraäänikuva vauvasta
Epämuodostumien taustalla voivat yleisesti ottaen olla esimerkiksi perinnölliset tekijät, napanuoran kiertyminen tai raskausaikana koettu infektio.Katja Halinen / Yle

260 000 asukkaan Gelsenkirchenissä poikkeukselliset tapahtumat ovat herättäneet suurta huolta, joka on kasvanut myös valtakunnalliseksi.

Historiaa tunteville saksalaisille tapaukset ovat tuoneet mieleen 1960-luvun. Silloin maata puhutti Contergan-lääkeskandaali, joka syntyi, kun talidomidia sisältävän rauhoittavan lääkkeen havaittiin aiheuttavan sikiöille vaurioita. Skandaalista kertoo muun muassa brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Lääkeaineita on väläytetty Gelsenkircheninkin tapauksessa mahdolliseksi epämuodostumien aiheuttajaksi.

Taustalla voivat olla myös perinnölliset tekijät, napanuoran kiertyminen, raskausaikana saatu harvinainen infektio tai jokin ruoassa, juomassa tai ilmassa oleva vahingollinen aine.

Nyt esiin tulleiden epämuodostumien todellisesta aiheuttajasta Saksassa ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.

Myös Ranskassa on syntynyt viime vuosina jonkin verran vauvoja, joilla on epämuodostumia käsissä. Kesällä julkaistu raportti ei löytänyt yhdistävää tekijää näillekään tapauksille.

Eniten huomiota viime vuonna on saanut Etelä-Amerikasta levinnyt, pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa aiheuttava zika-virus.

Rekisteri avuksi?

Gelsenkirchenin tapausten jälkeen myös jotkut muut Saksan osavaltiot (siirryt toiseen palveluun)ovat raportoineet vastasyntyneistä, joilla on todettu epämuodostuma kädessä.

Gelsenkirchenin Pyhän Marian sairaala.
Pyhän Marian sairaala sijaitsee 260 000 asukkaan Gelsenkirchenissä.AOP

Terveysasioista vastaava ministeri Karl-Josef Laumann ja saksalaislääkärit ovat kehottaneet vanhempia pysymään rauhallisina huolestuttavista uutisista huolimatta. Asiaa halutaan tutkia tarkemmin ennen johtopäätösten tekemistä.

Mainzin yliopistollisessa sairaalassa tietoja epämuodostumiin vaikuttavista riskeistä on kerätty jo 1990-luvulta lähtien. Tietokanta perustettiin Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.

Nyt myös muualla Saksassa havaintoja epämuodostumista halutaan kerätä yhteen, ja sairaaloihin ympäri maan on jo lähetetty tiedusteluja aiheesta.

Puheissa on väläytelty valtakunnallista rekisteriä, johon jatkossa kootaan tietoja vauvojen kehityshäiriöistä.

Tapauksista ja suunnitteilla olevasta rekisteristä kertovat muun muassa saksalaislehdet Rheinische Post, (siirryt toiseen palveluun) Der Tagesspiege (siirryt toiseen palveluun)l ja Berliner Morgenpost (siirryt toiseen palveluun). Englanniksi voit lukea aiheesta brittilehti The Timesin (siirryt toiseen palveluun) ja Independentin (siirryt toiseen palveluun) jutuista.

Lisää aiheesta:

Rheinische Post: Gesundheitsministerium will alle Kliniken in NRW abfragen (siirryt toiseen palveluun)

Der Tagesspiegel: "Wir möchten Panik verhindern“ (siirryt toiseen palveluun)

Berliner Morgenpost: Babys ohne Hände geboren: Sind die Fehlbildungen nur Zufall? (siirryt toiseen palveluun)

The Times: Babies with deformed hands trigger fears over toxic medicines (siirryt toiseen palveluun)

Independent: Babies born with deformities spark investigation in Germany (siirryt toiseen palveluun)

Ranskassa ei löydetty syytä vauvojen epämuodostumien aiheuttajalle