20-vuotias mies vitsaili Facebookissa rynnäköinnistä Area 51:een – Yli 2 miljoonaa ihmistä on ilmoittanut osallistuvansa lentotukikohdan valtaukseen tänään

Kesäkuussa luodussa Facebook-tapahtumassa ehdotettiin joukkoryntäystä Area 51:een, koska “he eivät voi pysäyttää meitä kaikkia”.

Ufot ja avaruusoliot
Little A'Le'Inn-motelli Rachelin kylässä Nevadassa.
Little A'Le'Inn-motelli Rachelin kylässä Nevadassa toimii viikonloppuna järjestettävien Alienstock-festivaalien komentokeskuksena.Tim1337 / CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Pienessä Rachelin kylässä keskellä Nevadan autiomaata jännitetään iltaa. Syrjäiselle paikkakunnalle odotetaan saapuvan tuhansia ihmisiä juhlistamaan Maan ulkopuolista elämää hätäisesti järjestetylle festivaalille. Suunnitelmissa on myös rynnäköinti läheiseen lentotukikohtaan, Area 51:een.

Mikä voisikaan mennä vikaan?

Kaikki alkoi kesäkuun 27. päivä, kun kalifornialainen opiskelija Matty Roberts loi Facebookiin tapahtuman Storm Area 51, They Can't Stop All of Us. Humoristisessa tapahtumakutsussa (siirryt toiseen palveluun) Roberts ehdotti, että 20. syyskuuta ihmiset ryntäisivät joukolla Nevadan autiomaassa sijaitsevaan Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohtaan, Area 51:een. Mennään katsomaan niitä avaruusolioita, Roberts vitsaili.

Tapahtumasivu alkoi nopeasti täyttyä suunnitelmista. Esimerkiksi seuraavanlaisista. Ensin valtaajat muodostaisivat Kyle-nimisistä henkilöistä iskuryhmän, joka raivokkaalla, ilmeisesti energiajuomasta saatavalla voimalla murtaisi tukikohdan portit. Kyle-joukkoa seuraisivat “kivienheittelijät”. Naruto-juoksijat koukkaisivat tukikohtaan molemmista sivuista. Naruto Uzumaki on animehahmo, joka kädet taakseen ojennettuina kykenee juoksemaan vaikkapa luoteja nopeammin.

Kuulostaa vankalta suunnitelmalta, eikö.

Internet ainakin haltioitui Robertsin suunnitelmasta. Muutamassa viikossa yli miljoona ihmistä oli ilmoittaunut osallistuvansa rynnäköintiin. Tällä hetkellä luku on yli 2 miljoonaa ja tapahtumasta kiinnostuneita on 1,5 miljoonaa.

Sana tapahtumasta on siis levinnyt tehokkaasti. Joukkoryntäys Area 51:een tarjoaa ehtymättömän voimanlähteen internetin meemitehtaille, jotka ovat nyt muutaman kuukauden ajan possautelleet ilmoille internet-hokemia pökerryttävään tahtiin.

Yksi kuollut, kaksi pidätetty

Viranomaisia vitsailu lentotukikohdan valtauksesta ei naurattanut. Pian tapahtuman luomisen jälkeen Robertsin oven taakse ilmestyivät liittovaltion poliisin FBI:n agentit. Yhdysvaltain ilmavoimat julkaisi tiedoksiannon, jossa se varoitti ihmisiä pyrkimästä ilmavoimien harjoitusalueelle.

Ilmailuviranomaiset ovat ilmoittaneet väliaikaisesti sulkevansa ilmatilan (siirryt toiseen palveluun) drooneilta ja uutishelikoptereilta Area 51:n läheisyydessä.

– Yhdysvallat on aina valmis suojelemaan alueitaan ja omaisuuttaan, ilmavoimien tiedottaja Laura McAndrews sanoi Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Näin tapahtui tammikuussa, kun tuntematon mies ajoi tarkastuspisteen läpi kohti tukikohtaa. Yli kymmenen kilometrin takaa-ajon jälkeen mies astui ulos autostaan ja alkoi lähestyä turvallisuusviranomaisia “sylinterin muotoinen” esine kädessään. Turvallisuusviranomaiset ampuivat miehen.

Varoitukset ja varotoimet eivät ole tehonneet kaikkiin. Viime viikolla poliisi pidätti kaksi nuorta miestä luvattomasta läpikulusta tukikohdan läheisyydessä. (siirryt toiseen palveluun) Hollantilaiset tubettajat olivat kulkeneet useita kilometrejä syvälle kielletylle alueelle.

Yhdysvaltain ilmavoimien salainen tukikohta on vuosikymmenten ajan kiehtonut salaliittoteoreettikkoja ja ufo-intoilijoita. Jotkut uskovat, että alueella säilytetään Maahan törmänneen avaruusolion jäänteitä. Vuonna 1989 itseään fyysikoksi tituleerannut Bob Lazar väitti työskennelleensä Alue 51:ssä ja tutkineensa siellä ufo-teknologiaa.

Rynnäkkö muuttui musiikkifestivaaliksi

Se, että Facebookissa ilmoittaa osallistuvansa tapahtumaan, ei vielä tarkoita mitään. Mutta kahdesta miljoonasta ilmoittautuneesta voi odottaa ainakin muutamaa paikalle. Eikä kukaan tiedä, millä fiiliksellä paikalle saavutaan. Internetissä ei voi kertoa tarpeeksi absurdia vitsiä ilman, että joku ottaa sen tosissaan.

Matty Roberts päättikin nopeasti vaihtaa suunnitelmat lentotukikohdan valtaamisesta juhlimiseen. Yhdessä paikallisen motellin omistajan Connie Westin kanssa Roberts alkoi suunnitella EDM-festivaaleja keskelle autiomaata. Ajatuksena oli eräänlainen kopio Burning Man -festivaaleista, jotka järjestetään niin ikään keskellä autiomaata Nevadassa.

Oikean tapahtuman järjestäminen lyhyellä varoitusajalla osoittautui kuitenkin haastavaksi. Etenkin kun tapahtumapaikkana on piskuinen kylä keskellä autiomaata.

Noin 40 kilometrin päässä Area 51:stä sijaitseva Rachelin kylä on tunnettu ufo-turismistaan, jos oikeastaan siitäkään. Vain 54 asukkaan kylästä ei motelli-ravintola -yhdistelmän lisäksi löydy muita palveluita (siirryt toiseen palveluun), kuten vaikkapa kauppaa tai huoltoasemaa. Lähimmät palvelut löytyvät yli 80 kilometrin päästä. Mobiiliverkko on asukkaiden mukaan olematon. Paloasemasta ei ole tietoakaan.

Tällaisessa paikassa turvatoimien, ruokahuollon ja saniteettitilojen hoitaminen tuhansille ihmisille vaatii erityisjärjestelyjä. Useiden viikkojen säätämisen jälkeen Roberts teki johtopäätöksen, ettei Alienstock-nimellä kulkevaa tapahtumaa kannata järjestää Rachelissa. Hänen mukaansa siitä muodostuisi “humanitaarinen katastrofi” (siirryt toiseen palveluun).

Viime viikolla Roberts ilmoitti vetäytyvänsä Rachelin festivaalijärjestelyistä ja siirtävänsä tapahtuman 160 kilometrin päähän Las Vegasiin, valmiiden fasiliteettien läheisyyteen. Robertsin Alienstock järjestettiin eilen torstaina, eli päivää ennen alkuperäistä rynnäköintiä. Paikalle saapui muutama tuhat juhlijaa.

Tuleeko Alienstockista uusi Fyre-festivaali?

Robertsin päätös siirtää Alienstock Las Vegasiin ei miellyttänyt hänen entistä yhteistyökumppaniaan, Little A'Le'Inn-motellin omistaja Connie Westiä, joka oli jo laittanut omia rahojaan järjestelyihin. Tapahtumaan oli esimerkiksi tilattu sata siirrettävää vessaa.

Lisäksi Rachelin kolmipäiväiseen Alienstockiin oli ehditty jo buukata yhteensä 20 yhtyettä ja kaksi standup-koomikkoa. Tapahtuman nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan pääesiintyjä on Eagles of Death Metal -yhtyeen keulamies Jesse Hughes.

Westin mukaan turvatoimista oli sovittu paikallisviranomaisten kanssa ja luvat tapahtuman järjestämiseen olivat kunnossa (siirryt toiseen palveluun). Tapahtuman vuoksi Lincolnin piirikuntaan oli jo ennakkoon julistettu hätätila.

Ei siis ollut mitään syytä jättää festivaaleja järjestämättä Rachelissa.

Roberts on irtisanoutunut täysin Rachelin tapahtumasta.

– Meitä ei kiinnosta [...] osallistua millään tavalla FYREFEST 2.0:aan, Roberts kirjoittaa oman Alienstock-tapahtuman nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Roberts viittaa kaksi vuotta sitten Bahamalla järjestettyihin Fyre-festivaaleihin (siirryt toiseen palveluun), joita markkinoitiin rikkaiden nuorten luksusfestivaaleina, mutta joista muodostui totaalinen kaaos huonojen järjestelyjen seurauksena. Osallistujia jouduttiin evakuoimaan saarelta viranomaisten avustuksella.

Moni rachelilainen jakaa Robertsin näkemyksen. Kylän verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) ihmisiä kehotetaan menemään Robertsin bileisiin Las Vegasiin.

– Odotamme mellakoita, kun lipuista hyvän hinnan maksaneet ihmiset saapuvat paikalla ja huomaavat, ettei todellisuus näytä lainkaan sellaiselta kuin heille on luvattu. Ihmisiä loukkaantuu. PYSYKÄÄ KAUKANA RACHELISTA TÄNÄ VIIKONLOPPUNA, verkkosivuilla kirjoitetaan.