Kaisa Juuso jätti oikeusasiamiehelle kantelun television näkyvyysongelmista Meri-Lapissa

Liikenne- ja viestintäviraston toiminnasta tehdyn kantelun toivotaan johtavan vuosia kestäneiden ongelmien korjaantumiseen.

Antennitelevisio
Televisioantenni katolla.
Television huono näkyvyys on koetellut hermoja sadoissa merilappilaisissa kodeissa jo vuosia. Risto Koskinen / Yle

Torniolainen perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso jätti torstaina oikeusasiamiehelle kantelun antennitelevision näkyvyysongelmista Meri-Lapissa.

Kantelu koskee Liikenne- ja viestintäviraston toimintaa. Kantelun mukaan se ei viestintäverkkoyhtiö Digitaa valvovana viranomaisena ole täyttänyt lain asettamia velvollisuuksia.

Television näkyvyysongelmat ovat jatkuneet sadoissa Meri-Lapin antennitalouksissa useita vuosia.

Yleisradiolain ja valtioneuvoston Digitalle antaman toimiluvan mukaan kanavapaketti A:n (Yle TV1, TV2 ja MTV3) signaalin on katettava koko Manner-Suomi. Digitan omistaa yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Digital Colony.

– Tämä on valitettava esimerkki valtionyhtiöiden yksityistämisen seurauksista. Ongelmallisen tästä tekee erityisesti Digitan monopoliasema, toteaa Juuso.

Sadoissa Meri-Lapin antennitalouksissa televisiokuvaa ei tule lainkaan tai kuva on heikkolaatuisuutensa vuoksi katselukelvoton. Kaisa Juuson mukaan kotitaloudet ovat lähettäneet lukemattomia vikailmoituksia Digitalle ja Liikenne- ja viestintävirastolle.

Juuso kertoo saaneensa yhteensä 132 valtakirjaa kantelun tekemiseen alueen asukkailta.

– Odotamme, että oikeusasiamiehelle tehty kantelu johtaa televisiokuvan jatkuvien näkyvyysongelmien korjaantumiseen Meri-Lapin alueella.