1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyrian sisällissota

Venäjä ja Kiina estivät päätöksen Syyrian tulitauosta YK:n turvallisuusneuvostossa

Venäjä käytti veto-oikeuttaan 13. kerran Syyrian sisällissotaan liittyvissä asioissa, laskee uutistoimisto Reuters.

Syyrian sisällissota
YK:n turvallisuusneuvoston kokous.
YK:n turvallisuusneuvostossa on 15 jäsenmaata; 5 pysyvää ja 10 vaihtuvaa. AOP

YK:n turvallisuusneuvosto ei kyennyt torstaina tekemään päätöstä luoteis-Syyriaan esitetystä tulitauosta.

Belgian, Saksan ja Kuwaitin luonnostelema päätösehdotus kaatui äänestyksessä Venäjän ja Kiinan vastustukseen. Venäjä ilmoitti, ettei se hyväksy tulitaukoesitystä, koska siinä ei ollut poikkeusta, joka sallisi hyökkäykset YK:n mustalla listalla olevia aseellisia ryhmittymiä vastaan.

Venäjä ja Kiina toivat äänestettäväksi myös oman vastaehdotuksensa, jossa oli tällainen poikkeus. Ainoastaan ne itse äänestivät sen puolesta.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan turvallisuusneuvostossa ennen äänestyksiä, että hän uskoo luoteis-Syyriaan linnoittautuneiden kansainvälisten terroristien pelastamisen olleen Belgian, Saksan ja Kuwaitin ehdotuksen todellisena tarkoituksena.

Saksan YK-lähettiläs Christoph Heusgen kommentoi AFP:n mukaan, että ehdotuksen kannattajamaat ovat tiukasti terrorismia vastaan, mutta ne vaativat siviilien suojaamista kansainvälisen oikeuden sääntöjen mukaisesti.

Venäjä tukee ilmaiskuilla Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkoja, jotka aloittivat keväällä hyökkäyksen maan luoteisosassa Idlibissä. Idlib on viimeinen merkittävä alue Syyriassa, jota kapinalliset pitävät hallussaan. Tärkein vallanpitäjä alueella on terroristiverkosto Al-Qaidaan linkittyvä ryhmä Hayat Tahrir al-Sham.

Idlibissä elävät siviilit ovat kärsineet hyökkäyksestä pahoin: arviolta 400 000 on joutunut jättämään kotinsa. Alueelle saatiin elokuun lopulla hauras aselepo.

Syyrian sisällissota on kestänyt yli kahdeksan vuotta. Reutersin laskujen mukaan Venäjä käytti veto-oikeuttaan nyt 13. kerran Syyrian sotaan liittyvissä asioissa.

Lähteet: Reuters, AFP