Malesia jakoi kaksi miljoonaa hengityssuojaa maastopalojen savuista kärsiville – pienhiukkasten määrä jopa sata kertaa suurempi kuin Suomessa

Astmatapauksien määrä on kohonnut Malesiassa maastopalojen myötä yli 15 prosenttia.

Malesia
Malesiassa kärsitään naapurimaan Indonesian maastopaloista. Pienhiukkasten määrä Klangin satamakaupungissa nousi keskiviikkona 258 mikrogrammaan kuutiometriä kohden.
Malesiassa kärsitään naapurimaan Indonesian maastopaloista. Pienhiukkasten määrä Klangin satamakaupungissa nousi keskiviikkona 258 mikrogrammaan kuutiometriä kohden. FAZRY ISMAIL / EPA

Naapurimaansa Indonesian maastopalojen savuhaitoista kärsivä Malesia on jakanut noin kaksi miljoonaa hengityssuojaa koululaisille ja opiskelijoille, kertoo Malesian valtion uutistoimisto Bernama.

Varapääministeri Wan Azizah Wan Ismailin mukaan näistä noin puoli miljoonaa hengityssuojaa on lähetetty Sarawakin osavaltioon Borneon saarelle ja loput 1,5 miljoonaa jaetaan muihin savuhaitoista kärsiviin osavaltioihin.

Maan kauppaministeriö on määrännyt hintakaton viidelle erityyppiselle hengityssuojaimelle ja niiden hintoja tullaan kontrolloimaan, varapääministeri kertoi.

– Mikäli joku yrittää hyötyä tilanteesta ja myydä hengityssuojia ylihintaan, hän kohtaa ankarat toimenpiteet, Wan Azizah linjasi.

Uutistoimisto Bernaman mukaan yhteensä 2 649 koulua pysyy perjantaina suljettuna savuhaittojen vuoksi ympäri Malesiaa. Tämä jättää yli 1,7 miljoonaa opiskelijaa ja koululaista kotiin.

Astma ja muut sairaudet lisääntyneet

Maan terveysviranomaisten mukaan astmatapauksien määrä on kohonnut maastopalojen myötä yli 15 prosenttia. Ylempien hengitysteiden tulehduksia on esiintynyt yli 17 prosenttia normaalia enemmän ja silmän sidekalvontulehduksia lähes 25 prosenttia enemmän kuin normaalisti.

Malesian terveysviranomaisten ilmansaasteindeksin mukaan ilmanlaatu on paikoin parantunut ja luokitellaan nyt epäterveelliseksi, mutta esimerkiksi tietyissä Borneon osissa se on edelleen luokiteltu erittäin epäterveelliseksi. Torstaina Borneossa pienhiukkasten määrä nousi korkeimmillaan 273:een mikrogrammaan kuutiometriä kohden.

Suomessa ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten määrä nousee yli 75:een mikrogrammaan kuutiometriä kohden. Esimerkiksi torstaina neljän aikaan iltapäivällä Helsingin Mannerheimintiellä pienhiukkasten määrä kuutiometriä kohden oli kolmen ja yhdeksän mikrogramman välillä.

Tänä syksynä Indonesian maastopalojen savu on levinnyt poikkeuksellisen laajalle, sillä vuosi on ollut vähäsateinen. Asiantuntijat ovat arvioineet, ettei tilanteeseen ole luvassa helpotusta ennen kuin sadekausi alkaa lokakuussa.

Osan paloista epäillään syttyneen Indonesiassa toimivien singaporelais- ja malesialaisyritysten toiminnan seurauksena palmuöljyn tuotannon alueilla. Malesiassa pohditaan nyt lakia, joka pakottaisi yritykset vastuuseen maastopaloista.

Lue myös:

Tuhansia kouluja on suljettu Kaakkois-Aasiassa myrkkysavun vuoksi – Malesia pohtii lakia, joka pakottaisi yritykset vastuuseen maastopaloista (18.9.)

Epäterveellinen savusumu heittänyt varjon F1-viikonlopun ylle – viranomaiset suosittelevat välttämään fyysistä rasitusta ulkona(18.9.)

Myrkyllinen savu peittää Kaakkois-Aasiaa – Indonesian poliisi pidättänyt lähes 200 metsäpalojen sytyttäjää(16.9.)