Intian ulkoministeri tapaa presidentti Niinistön ja pääministeri Rinteen

Kashmirin erityisaseman peruminen ajoi suhteet Pakistaniin jälleen uuteen aallonpohjaan.

Intia
Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar.
Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar.Rex Features / AOP

Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar keskustelee tänään Suomen poliittisen johdon kanssa Helsingissä. Ohjelmassa ovat muun muassa tapaamiset presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa sekä käynti eduskunnassa.

Jaishankarin vierailua isännöi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Ulkoministerit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden ja osallistuvat Intian itsenäisyysliikkeen johtajan Mahatma Gandhin patsaan vihkimistilaisuuteen Allotrianpuistossa Helsingissä.

Intian ja sen perivihollisen Pakistanin suhteet kiristyivät uudelleen elokuussa sen jälkeen kun Intia perui muslimienemmistöisen Kashmirin erityisaseman ja lähetti alueelle lisää joukkoja. Myös alueen tietoliikenneyhteydet katkaistiin.

Intia ja Pakistan ovat käyneet vuodesta 1947 jaettuna olleen Kashmirin hallinnasta kaksi sotaa, ja jakolinjalla on tämän tästä pienempiä yhteenottoja.

Sanasota kiihtyi jälleen tällä viikolla, kun ulkoministeri Jaishankar arvioi Intian joskus vielä hallitsevan myös sitä osaa Kashmirista, joka kuuluu tällä hetkellä Pakistanille. Pakistan tuomitsi heti Intian "yltiöisänmaalliset" puheet.

Osana suhteiden kiristymistä Pakistan kertoi myös evänneensä Intian pääministerin Narendra Modin koneelta pyynnön lentää Pakistanin ilmatilassa matkalla Saksaan.