Rovaniemi pienentämässä teatterin avustuksia – valtiolta tulossa lisää rahaa

Rovaniemen kaupunki on pienentämässä avustusta Rovaniemen Teatterille ensi vuonna 100 000 eurolla.

Cabaret-musikaali on Rovaniemen Teatterin syksyn iso satsaus. Siiri Partanen on laulajatar Sally Bowlesin roolissa. Kuva: Petri Teppo

Rovaniemen kaupunki aikoo pienentää Rovaniemen Teatterille maksettavaa avustusta. Kaupunki suunnittelee leikkaavansa teatterin toiminta-avustusta 100 000 eurolla ensi vuonna eli yhteensä runsaaseen 600 000 euroon.

Tänä vuonna Rovaniemen kaupunki pienensi avustaan 50 000 euroa viime vuodesta. Kaupunki perustelee leikkauksia huonolla taloustilanteella.

Lisäksi valtio leikkasi teatterin saamaa valtionosuutta tänä vuonna, mutta siihen on tulossa korotus ensi vuonna. Rovaniemen Teatteri saa tänä vuonna runsaat 900 000 euroa valtionosuutta ja vajaat 300 000 euroa alueteatteriavustusta. Ensi vuonna valtionosuus olisi reilut miljoona euroa.

– Valtionosuuden mahdollinen korotus ei kompensoi kaupungin tuen leikkaamista. Kaupunki on leikannut avustustaan lähes 300 000 eurolla vuodesta 2012 lähtien, Rovaniemen Teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo sanoo.

Leikkaukset vähentäneet väkeä

Alatalon mukaan Rovaniemen Teatteri on saa kunnan tukea lähes puoli miljoonaa euroa vähemmän kuin muut samankokoiset teatterit.

Tukien leikkaukset ovat johtaneet siihen, että teatterin on pitänyt tehostaa toimintaansa ja säästää henkilöstökuluissa. Muutamassa vuodessa teatterin työntekijöiden määrä on vähentynyt kolmella henkilötyövuodella.

– Ketään ei ole irtisanottu mutta emme ole palkanneet vierailijoita entiseen tapaan eikä kaikkia vapautuneita työpaikkoja ole täytetty, Alatalo kertoo.

Kallis vuokra rasittaa

Teatterin taloutta rasittaa Lappia-talon korkeat vuokrat. Ennen peruskorjausta vuokra oli 350 000 euroa, mutta sen jälkeen se nousi 1,7 miljoonaan euroon.

– Lappia-talon korkea vuokra saa teatteriin käytetyn rahamäärän näyttämään suurelta. Kiinteistökulut ovat kaksinkertaiset muihin teattereihin verrattuna, Alatalo vertaa.

Lipunmyynnillä teatteri kerää tuloistaan vajaan viidesosan. Tänä vuonna lipputuloja kertyy arviolta 700 000 euroa.

– Leikkauksista huolimatta olemme saavuttaneet tavoitteet katsojamääristä ja lipunmyynnistä.

Rovaniemen Teatterilla oli viime vuonna vajaat 36 000 katsojaa, mikä on viidennes enemmän kuin vuonna 2016.