1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Saudi-Arabia iski Jemeniin ensimmäistä kertaa öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen jälkeen

Saudi-Arabia kertoo liittouman aiemmin tuhonneen myös Jemenistä lähteneen räjähdealuksen.

Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksia vastaan iskettiin viime viikonloppuna. Kuva: AFP

Saudi-Arabian johtama liittouma kertoo iskeneensä huthikapinallisia vastaan Jemenissä. Kyseessä on ensimmäinen isku sen jälkeen, kun Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksia vastaan iskettiin viime viikonloppuna.

Liittouma kertoo tuhonneensa iskussa Hodeidan pohjoispuolelle neljä kohdetta, joita kapinalliset ovat käyttäneet muun muassa räjähteillä lastattujen alusten liikkeelle laskuun.

Jo aiemmin liittouma kertoi pysäyttäneensä ja tuhonneensa räjähteillä lastatun aluksen Punaisenmeren eteläosassa. Asiasta uutisoi Saudi-Arabian valtionmedia.

Liittouma kertoo Saudi-Arabian uutistoimiston julkaisemassa lausunnossa, että huthikapinalliset yrittivät terrori-iskua miehittämättömällä aluksella tarkoituksenaan räjäyttää se kauko-ohjauksella. Alus laitettiin liittouman mukaan liikkeelle Hodeidasta. Se pysäytettiin Punaisenmeren eteläosassa ja tuhottiin.

Kapinalliset eivät toistaiseksi ole kommentoineet asiaa.

Iskut öljyntuotantolaitoksiin kiristäneet tilannetta

Jännitteet alueella ovat kiristyneet entisestään, kun kahteen Saudi-Arabian öljyntuotantolaitokseen tehtiin viime viikonloppuna tuhoisat iskut. Iskut lamauttivat noin puolet maan öljyntuotannosta.

Saudi-Arabia on kertonut, että se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle tämän kuun loppuun mennessä.

Huthikapinalliset ovat ottaneet iskut nimiinsä, mutta Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät niistä kapinallisia tukevaa Irania.

Saudi-Arabian johtama liittouma on tukenut vuodesta 2015 alkaen Jemenin hallituksen joukkoja, jotka taistelevat huthikapinallisia vastaan. Kapinalliset ovat viime kuukausien aikana kiihdyttäneet iskujaan Saudi-Arabian puolelle, vastatoimena Saudi-Arabian ilmaiskuille Jemenissä.

Konfliktissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, joista valtaosa on siviileitä. Miljoonat ihmiset ovat nälänhädän partaalla. YK kutsuu Jemenin sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Lue lisää:

Iranin ja Saudi-Arabian sapelinkalistelu kiihtyy drooni-iskujen myötä, mutta tutkijat eivät usko maiden täysmittaiseen sotaan

Analyysi: Isku suoraan Saudi-Arabian sydämeen – se ei pysähtynyt, mutta haavoittui pahasti

Saudi-Arabia esitti todisteita Iranin osallisuudesta öljyjalostamoiskuihin – Katso video