1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ainoa ruokakoira torjuu sikaruttoa itärajalla – Aino nuuskii ja paljastaa Kuhmon Vartiuksessa liha- ja maitotuotteita

Vartiuksessa liha- ja maituotteita otetaan rajan yli tulevilta pois yli kilo joka ainoa päivä.

sikarutto
Koira katsoo sivulle
Aino etsii hajuaistinsa avulla liha- ja maitotuotteita muun muuassa Vartiuksessa.Elisa Kinnunen / Yle

Suomen ainoa ruokakoira Aino auttaa tällä viikolla parin päivän ajan Kuhmon Vartiuksessa tullia sikaruton torjunnassa. Sikarutto on sikojen vakava verenvuototauti, jota ei ole tavattu vielä Suomessa.

Maan rajoilla tehdään parhaillaan paljon töitä, ettei tauti Suomeen tulisikaan. Sikarutolle ei ole hoitokeinoa eikä rokotetta, joten jos sikaruttoa Suomessa tavattaisiin, se olisi suuri isku koko sianlihantuotannolle.

Aino etsii hajuaistinsa avulla liha- ja maitotuotteita, joita Suomeen ei saa tällä hetkellä tuoda. Aino on työssään tehokas ja esimerkiksi Kuhmon Vartiuksessa liha- ja maituotteita otetaan rajan yli tulevilta pois yli kilo joka ainoa päivä.

– Menemme läpi autojonoja. Kun Aino osoittaa mielenkiintoa jotain ajoneuvoa kohtaan, katsomme sitä vähän tarkemmin. Samalla Aino voi osoittaa sen kassin, jossa on elintarvikkeita, sanoo tullitarkastaja Seija Kontunen.

– Aika usein tulee huudahdus, että onpas ihana koira, joka löysi makkaraa. Se on oikein hauskaa siihen asti, kunnes sanotaan, että sitä makkaraa ei saa olla, eikä sitä saa tuoda maahan, kertoo tulliesimies Atle Matilainen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi