Hyppää sisältöön

Valtavat ihmisjoukot marssivat ilmaston puolesta New Yorkissa, mukana Greta Thunberg

Ilmastomarssien alullepanija Greta Thunberg toivoo, että käynnissä on "sosiaalinen käännekohta".

Greta Thunberg osallistuu nuorten ilmastomielenosoitukseen New Yorkissa
Greta Thunberg osallistuu nuorten ilmastomielenosoitukseen New Yorkissa

Tänään eri puolilla maailmaa arvioidaan järjestettävän yli 5 000 tapahtumaa ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Tapahtumista suurin on todennäköisesti New Yorkissa, jossa arvioilta 1,1 miljoonaa koululaista on saanut luvan osallistua marssiin.

Ilmakuvista nähdään, kuinka suuret ihmisjoukot virtaavat läpi New Yorkin katujen. Monella on käsissään kyltti, joissa on ilmastonmuutoksen torjumista vaativia toimia.

Ensimmäiset marssit järjestettiin Oseaniassa ja Australiassa, jossa ainakin 300 000 ihmistä on osallistunut maan tähän mennessä suurimpaan ilmastolakkoon (siirryt toiseen palveluun), kertoo The Guardian.

Fridays for Future -liikkeen tarkoituksena on rohkaista nuoria eri puolilla maailmaa vakuuttamaan aikuisia ottamaan ilmastonmuutos vakavasti.

Liike vaatii yrityksiltä ja poliitikoilta tuntuvia toimia ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Tutkijat ovat varoittaneet, että jos lämpeneminen jatkuu nykyisen kaltaisena sillä voi olla tuhoisia seurauksia.

Sydneyssa Australiassa järjestettiin perjantaina maan tähän asti suurin ilmastolakko. Kuva: AOP

Ilmastoprotestit saivat alkunsa vuosi sitten kun ilmastoaktivisti Greta Thunberg keskeytti koulunkäyntinsä voidakseen osoittaa mieltään ilmaston puolesta Ruotsin valtiopäivätalolla. Sittemmin 16-vuotiaan Thunbergin ideoimat, jokaperjantaiset ilmastomielenosoitukset ovat levinneet jo yli sataan maahan.

Thunberg kertoo katsoneensa televisiolähetyksiä eri puolilta maailmaa ihastuneena. Hänen mukaansa on uskomatonta, että nuoret Aasiasta, Euroopasta ja Amerikasta ovat yhtä aikaa mukana toiminnassa.

New Yorkissa miljoona opiskelijaá on saanut täksi päiväksi vapautuksen kouloutyöstä, jotta he voivat osallistua ilmastotapahtumaan.

Thunberg kertoi toivovansa, että tämä päivä on "sosiaalinen käännekohta", kun ihmiset ympäri maailmaa saavat poliittiset johtajat tekemään ratkaisevia päätöksiä ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

Marsseihin osallistuu koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi ympäristöjärjestöjä, ihmisoikeus- ja työjärjestöjä sekä eri yritysten työntekijöitä (siirryt toiseen palveluun).

Ilmastoprotestit ovat saaneet tukensa myös muun muassa Pariisin, New Yorkin, Los Angelesin ja Kööpenhaminan pormestareilta (siirryt toiseen palveluun).

Lontoossa kymmenet tuhannet eri ikäiset opiskelijat osallistuivat perjantaina ilmastomarssille. Kuva: AOP

Huomenna New Yorkissa järjestetään YK:n nuorten ilmastokokous (siirryt toiseen palveluun).

Varsinainen YK:n ilmastokokous järjestetään New Yorkissa maanantaina.

Lue myös:

Saksa julkistaa ilmastopolitiikkansa tuleviksi vuosikymmeniksi – Berliinissä askartelukauppa pysyy kiinni, sillä yrittäjä lähtee kadulle vaatimaan järeitä uudistuksia

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kongressin kuultavana Washingtonissa

Greta Thunberg sai Amnestyn palkinnon – viikonloppuna YK:n huippukokous