Hyppää sisältöön

Lähes joka viides yläkoululainen jättää kokonaan käyttämättä ehkäisyä – "Valistus ei ole mennyt perille"

Uuden Kouluterveyskyselyn mukaan halvemmille ja ilmaisille ehkäisyvälineille olisi yläkouluikäisten keskuudessa suuri tarve.

Nuoret tarvitsevat asiallista tietoa seksistä. Asiantuntijan mielestä seksuaalikasvatus pitäisi aloittaa kotona ja koulussa entistä aikaisemmin. Kuva: Mikko Koski / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen Kouluterveyskyselyn mukaan 8. ja 9. luokkalaisista nuorista lähes joka viides ei ole käyttänyt ehkäisyä viimeisimmässä yhdynnässä. Pojat vastaavat näin tyttöjä useammin.

Kouluterveyskyselyn löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

– Onhan se paljon ja uutinen on huolestuttava, sanoo nuorten seksuaalisuuden asiantuntija Maria Nikunlaakso Väestöliitosta.

Mutta tieto ei sinänsä yllätä häntä.

Kouluterveyskyselyn mukaan ehkäisyn käyttö lisääntyy iän karttuessa. Lukiolaisista yläkoululaisia harvempi ilmoitti, ettei käyttänyt ehkäisyä lainkaan. Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle

Väestöliitton nettikyselyn tulokset (siirryt toiseen palveluun) olivat samansuuntaisia. Yläasteen kahdeksasluokkalaisista joka kolmas vastasi, ettei käyttänyt yhdynnässä lainkaan kondomia.

Asiantuntijasta syitä on monia. Monesta nuoresta ehkäisyn hankkiminen voi tuntua nololta.

– Se voi johtua osittain tiedon puutteesta, että valistus ei ole mennyt perille tai ehkäisy unohtuu, jos kondomeja ei ole etukäteen hankittu. Joidenkin kohdalla voi olla kyse siitä, ettei koeta omaa kehoa arvokkaaksi, Maria Nikunlaakso sanoo.

Hänen mielestään seksuaalikasvatusta pitäisi edelleenkin lisätä. Seksistä pitäisi puhua luontevana asiana jo kotona.

Myös kouluilla ja opettajilla on iso rooli.

– Koulussa seksistä olisi uskallettava kertoa suoraan ja opettajien tulisi olla sinut asian kanssa.

– Kun nuoret saavat asiallista tietoa, se tutkitusti parantaa kykyä pitää itsestä huolta, eikä missään nimessä aikaista seksin aloittamisikää, vaan päinvastoin.

Väestöliitto lähetti tänä syksynä yläkouluihin noin 70 000 kondomia opetuskäyttöön ja jaettavaksi kahdeksasluokkalaisille. Kuva: Mikko Koski / Yle

THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan 8. ja 9. luokkalaisista myös lähes joka viides ilmoitti tarvitsevansa halvempia ehkäisymenetelmiä. Vielä useampi ilmoitti tarvitsevansa ilmaisia kondomeja.

Maksutonta ehkäisyä vaihtelevin ehdoin tarjoaa tällä hetkellä noin 50 suomalaiskuntaa.

Väestöliitto on toimittanut jo useita vuosia kouluihin kondomeja jaettavaksi kahdeksasluokkalaisille. Nikunlaakso kertoo, että koulusta ja kouluterveydenhoitajasta riippuen ne jaetaan oppilaille tai sitten laatikko "unohtuu hyllylle" ja kondomit jäävät jakamatta.

– Mielestäni ei ole paha asia, jos niistä puhallellaan ilmapalloja. Siten ne tulevat tutuiksi. Pahinta on, jos nuoret eivät edes saa niitä.

Nuorten seksuaalisuuden asiantuntijan mukaan nuoret ovat ensimmäistä kertaa yhdynnässä noin 17-vuotiaana, mutta moni uskoo, että kaverien eka kerta oli jo paljon aikaisemmin.

Maanantaina alkavan Väestöliiton Mun Valinta -kampanjan (siirryt toiseen palveluun) teemana on eka kerta. Se muistuttaa nuoria heidän oikeudestaan päättää omasta kehostaan.

– Haluamme viestiä nuorille, että seksiä saa harjoitella rauhassa, ja suostumus pitää aina varmistaa kumppanilta, Maria Nikunlaakso muistuttaa.

.
.