Hyppää sisältöön

Tekeillä oleva Badding-elämäkerta paljastaa luultua raittiimman ja intohimoisemman laulajan – silti osa suvusta yrittää estää julkaisun

Kiista valmiista käsikirjoituksesta repii perheenjäsenten välejä.

Tekeillä oleva kirja perustuu ennen julkaisemattomiin Rauli Somerjoen kirjeisiin, piirroksiin ja tarinoihin. Kuva: Olavi Kaskisuo / Lehtikuva

Pari vuotta sitten sitten Somerjokien suvun entisen kotitalon katto Somerolla alkoi vuotaa.

Siitä alkoi kiharainen, 39-vuotiaana kuolleen Rauli Badding Somerjoen taiteelliseen perintöön liittyvä saaga, joka on ajanut suvun keskinäisiin riitoihin.

Kun kattovuotoa paikkailtiin, löytyi ullakolta aarre.

Vintin kätköissä oli vuosikausia maannut laatikkokaupalla Rauli Somerjoen tekemiä piirustuksia, sarjakuvia, satuja, runoja ja kouluaineita. Mukana oli myös kasapäin kirjeitä.

Viisilapsisen sisaruskatraan äidin aikoinaan talteen laittama materiaali on kaikki ennen julkaisematonta.

Perikunnan yhteyshenkilön, Baddingin edesmenneen veljen tyttären Katri Somerjoen mielestä aineisto suorastaan vaati tulla julkaistuksi. Niistä pitäisi tehdä kirja.

– Aloite kirjaan tuli kahdelta serkultani, jotka remontoivat taloa. He olivat itse aikeissa alun perin kirjoittaa ja taittaa sen, mutta ottivat sitten kuitenkin ammattikirjoittajan mukaan.

Yhteistyö törmäsi seinään

Serkukset, joiden hallussa materiaali oli, valitsivat kirjoittajakumppanikseen toimittaja Katja Nykäsen. Nykänen on tehnyt toimittajantöitä yli 20 vuoden ajan erityisesti aikakauslehdissä.

Katri Somerjoki oli kirjaprojektista innoissaan. Hänen mielestään ullakon aineisto on kulttuurihistoriallisesti korvaamattoman arvokasta.

– Raulin nuoruusvuosien hengentuotteet osoittavat, että hän oli hirveän lahjakas muutenkin kuin sanallisesti. Hän oli todella taitava piirtäjä. Muutenkin materiaali osoittaa, ettei Rauli ollut mikään alkoholisoitunut, ujo nyhverö, joka oli toivoton naisten kanssa – vaikka sellaisena hänet on usein tähän asti kuvattu.

Alkuinnostuksen jälkeen asiat menivät kirjan suhteen kuitenkin nopeasti solmuun.

Kirjanteon käynnistäneet kaksi serkkua halusivat estää teoksen julkaisun. Katja Nykänen jätti lopulta valmiin käsikirjoituksen kustantajalle yksin.

Riitaa ei osattu odottaa

Perikunnalla ei ollut alun perin mitään kirjahanketta vastaan, sanoo Katri Somerjoki. Vaikka perikunta ei ole varsinainen sopijaosapuoli esimerkiksi kustantajan suuntaan, sen suostumus tarvitaan.

Tässä tapauksessa suostumuksesta ei tehty kirjallista asiapaperia. Somerjoki sanoo, ettei asia tuntunut tärkeältä, kun mukana oli perheenjäseniä.

– Perikunnalle kerrottiin, että tällainen kirja tulee, enkä minä tai muutkaan kommentoineet sitä sen kummemmin silloin. Se oli myöntymisen merkki.

Ullakkolöydön tehneet serkukset eivät kuulu Baddingin viralliseen perikuntaan, sillä heidän äitinsä ovat yhä elossa.

Perikunnan päätösvaltaisia jäseniä ovat kyseisten serkkujen äitien lisäksi Baddingin veljentyttäret Katri Somerjoki ja hänen yksi siskonsa, sekä Baddingin vanhimman siskon kaksi poikaa.

Pojista toinen vahvistaa, että kirjaa koskeva kiista on olemassa, mutta ei halua käsitellä perikunnan asioita julkisuudessa.

Aarrelaatikot vintiltä löytäneet serkukset, Baddingin kahden siskon tyttäret eivät ole antaneet tähän juttuun haastatteluja, eivätkä useista yrityksistä huolimatta vastanneet yhteydenottopyyntöihin.

Ullakkolöydön tehneiltä serkuksilta pyydettiin haastattelua myös heidän juristinsa välityksellä. Heille tarjottiin lisäksi mahdollisuutta vastata kirjallisesti heille toimitettuihin kysymyksiin. Vastausta ei saatu.

Myöskään kyseisten serkusten äitejä ei tavoitettu.

Ullakkolöydön tehneiden serkusten ja heidän äitiensä nimiä ei julkaista, koska heitä ei ole tavoitettu haastatteluun, eivätkä he ole julkisuuden henkilöitä.

Kirjan toimittanut Katja Nykänen kieltäytyi haastattelusta todeten, ettei pitkän riidan vuoksi uskalla kommentoida asiaa Ylelle tai muutenkaan julkisesti.

Oliko sisällössä jotain erityisen tulenarkaa?

Rauli "Badding" Somerjoki (1947–1987) laulamassa vuonna 1980. Kuva: Leif Öster / Yle

Fanikirje paljasti nuoruudenrakkauden

Ullakkolöydön tehneet serkukset ja toimittaja Katja Nykänen solmivat yhdessä Tammen kanssa kustannussopimuksen uudesta elämäkerrasta.

Katri Somerjoen mukaan kaikki sujui aluksi hyvässä hengessä.

Nykänen muutti kirjan taustatyötä varten Helsingistä Somerolle, perehtyi aineistoon ja haastatteli Baddingin läheisiä ja nuoruuden ystäviä. Vintin fanikirjeiden joukosta löytyi muun muassa rakkauskirje, ja sen lähettäjä jopa haastateltavaksi. Häntä, kuten monia muitakaan Nykäsen haastattelemia, ei koskaan ennen ole jututettu suhteestaan Baddingiin.

Yle on tutustunut käsikirjoitukseen, eikä siinä vaikuta olevan mitään sellaista, joka esimerkiksi asettaisi Rauli Somerjoen kyseenalaiseen valoon.

Marraskuussa 2018 Nykänen lähetti kirjan ensimmäisen, Baddingin lapsuutta ja nuoruutta käsittelevän osan luettavaksi kustantajalle ja ullakkolöydön tehneille serkuksille.

Myös Katri Somerjoki on tutustunut tekstiin.

Minä-muodossa olevan tekstin vastaanotto oli Katri Somerjoen mukaan ensin myönteinen, mutta seuraavana päivänä kaikki muuttui.

Kiistaa käydään sähköposteilla

Kirjasopimuksen tehneet serkukset estivät Nykäsen muun muassa kaikissa somekanavissa ja ilmoittivat kustantajan kautta, että eivät halua jatkaa yhteistyötä, kertoo Katri Somerjoki.

– Katja oli haastatellut minua kirjaan lokakuussa. Parin viikon päästä siitä hän soitti, etteivät nämä serkkuni enää ole häneen missään yhteydessä, eikä heitä tavoita. He laittoivat yhtäkkiä aivan täydellisen stopin.

Pattitilanteeseen ajautunutta kirjajupakkaa on puitu sittemmin lukuisissa sähköposteissa, joita Nykänen ja ullakkolöydön tehneet serkukset ovat lähettäneet perikunnalle.

– Minusta on kauheaa, että tärkeä kirja saattaa jäädä riitelyn takia julkaisematta. Asiasta ei päästä keskustelemaan saman pöydän ääreen, vaikka kaikki ovat aikuisia ihmisiä.

Mikä valmiissa käsikirjoituksessa tai kirjan toimittamisessa oikein hiertää?

Siihen ei Katri Somerjoen mukaan ole tullut selkeää vastausta.

– Tämä on mielestäni ihan hirveän loukkaavaa Nykäsen kirjailijuutta kohtaan. On kauheaa teettää ensin työ, ja sitten vain todeta, että näin tässä nyt kävi. Nykänen on vaarassa jäädä ilman korvausta puolentoista vuoden työstä.

Kustannussopimuksen kirjasta tehnyt Tammi kutsui alkuvuodesta koolle tapaamisen, jossa oli määrä käsitellä kirjan kohtaloa.

Paikalla olivat Tammen edustajan lisäksi toimittaja Katja Nykänen, tämän isä ja perikuntaa edustava Katri Somerjoki.

Kustannussopimuksen allekirjoittaneet serkukset jäivät tilaisuudesta ilmoittamatta pois.

Nuori Badding. Kuva: Rauli Tanskanen

Perikunta pattitilanteessa

Ullakkolöydön tehneet serkukset ovat Katri Somerjoen mukaan uhanneet Nykästä oikeustoimilla ja väittäneet hänen pitävän luvatta hallussaan ullakolta löytynyttä aineistoa.

– On vähän hassua keskustella siitä, kenelle materiaalit kuuluvat, koska periaatteessa ne kuuluvat perikunnalle. Serkkuni ovat käsittääkseni sopimuksella luovuttaneet ne Nykäsen käyttöön, Somerjoki kertoo.

Kirjasopimuksesta eroon pyrkivät naiset ovat lisäksi juristinsa välityksellä kertoneet, että heidän hallussaan olevan asiakirjan mukaan Rauli Somerjoki on testamentannut omaisuutensa heille.

Perikunnan jäsenet eivät ole Katri Somerjoen mukaan tällaisesta koskaan ennen kuulleet, eivätkä kyseistä paperia nähneet.

– Mitään kunnollista, esimerkiksi juridista syytä kirjahankkeesta perääntymiselle ei ole mielestäni tullut.

Erilaisia sovintoesityksiä on tehty, mutta Somerjoki kertoo asian olevan aivan jumissa.

– Perikunta ei pääse asiassa yhteisymmärrykseen.

Rauli Somerjoki Helsinginkadun kodissaan. Kuva: Olavi Kaskisuo / Lehtikuva

“Kirja paljastaisi miehen laulujen takana”

Katri Somerjoki harmittelee riitaa, mutta on mielestään pakotettu tuomaan sen julkisuuteen.

Hänen mielestään uuden elämäkerran julkaiseminen on kulttuuriteko, koska se luo paljon entistä tarkemman ja täysipainoisemman kuvan Baddingistä.

– Tähän asti on luotu sellaista käsitystä, että Rauli oli aivan onneton naisrintamalla. Hän kuitenkin oli intohimoinen rakastaja, jolla oli jopa useita päällekkäisiä naissuhteita. Lisäksi Raulin nuoruusvuosien hengentuotteet osoittavat, miten monipuolisesti hän oli taitava.

Somerjoen mielestä uusi elämäkerta osoittaa, ettei Badding ollut estoinen juoppo, varsinkaan aina. Etenkin nuorempana artisti usein kieltäytyi kaljoittelusta kokonaan.

Katja Nykäsen kirjaa varten tekemä taustatyö valaisee miestä laulujen takana, Somerjoki kuvailee.

– Olen itsekin muusikko, ja on ollut mageeta tutustua siihen puoleen Raulia, mistä biisien sanat ovat tulleet. On hirveän vaikea kuvitella, että Rauli olisi vain istunut ravintolassa vetämässä viinaa ja kirjoittanut mielettömiä, mielikuvituksellisia ja rakkaudellisia tekstejään.

Teatteriohjaaja-muusikko Hannu Raatikainen on tutustunut käsikirjoitukseen, sillä häntä on haastateltu laajasti kirjaa varten. Rauli Somerjoki oli Raatikaisen ystävä, ja asui tämän luona pitkiä aikoja.

Raatikaisen mielestä Katja Nykäsen käsikirjoitus tuo olennaista uutta käsitykseen Baddingistä.

– En ole elämäkertojen asiantuntija, mutta se on kivalla tavalla minä-muotoon kirjoitettu. Se tuntuu tuoreelta ja raikkaalta.

Raatikaisen mielestä olisi korvaamattoman tärkeää, että kirjassa esiintyvät Rauli Somerjoen nuoruusvuosien dokumentit näkisivät päivänvalon.

– Kirja tuo mielestäni todella tervetulleen lisän tähänastiseen Raulista kirjoitettuun. Olisi kulttuurihistoriallisesti häpeällistä, että kirjaa ei julkaistaisi.

Kustantaja: Sopimuksen purkaminen on “isompi asia”

Tammen Kati Lampela myöntää, että heillä on allekirjoitettu kustannussopimus ja yhden sopijapuolen kustantajalle toimittama käsikirjoitus on parhaillaan luettavana.

Kustantajan edustaja ei ota kantaa Somerjoen suvun tai kirjan tekijöiden välisiin kiistoihin. Lampela ei myöskään tarkemmin avaa kustannussopimuksen sisältöä.

– Meillä ei ole perikunnan asioista mitään tietoa. Meillä on kolmen henkilön kanssa kustannussopimus, joka on tietenkin luottamuksellinen paperi. Meidän puoleltamme ja kaikkien kannalta asia on kesken.

Voiko joku kustannussopimuksen allekirjoittajista yksinkertaisesti vetää nimensä pois paperista?

– Ne ovat sopimusasioita. Kustannussopimusta ei voi perua tuollaisella ilmoituksella. Se on sitten isompi asia, Lampela toteaa.

Ylen saamien tietojen mukaan elämäkerta oli tarkoitus julkaista jo viime vuonna, mutta ajankohtaa siirrettiin toisen kustantajan Badding-kirjan takia.

Lampelan mukaan päätöstä julkaisuajankohdasta ei kuitenkaan ole, koska käsikirjoituksen käsittely on vielä Tammessa kesken.

– On tässä välillä otettu aikalisää, mutta mitään kiveenhakattua julkaisuaikataulua ei ole ollutkaan.