Kasviksia sisältävistä ruoka-apukasseista tuli suosittuja – Helsingin lisäksi hyväntekeväisyyskassi jaossa Turussa

Lahjoittaja maksaa kassista 90 euroa. Ruokakassia välittää koteihin hyväntekeväisyysyhdistys Hope.

ruoka-apu
Kasvisruokaa vähävaraisille perheille jaetaan Helsingissä ja Turussa
Kasvisruokaa vähävaraisille perheille jaetaan Helsingissä ja Turussa

Kasvisruokaa sisältävä, apua tarvitsevalle perheelle ostettava ruokakassi on saavuttanut hyvän suosion Helsingissä, ja toiminta on laajenemassa Turussa.

Auttamishaluiset voivat lahjoittaa 90 euroa maksavan kassin Venner-nimisen yhteiskunnallisen yrityksen kautta (siirryt toiseen palveluun). Auttaja voi myös ostaa osan kassista tai auttaa pienemmällä summalla.

Turussa arkiruokakasseja on toimitettu noin 40 ja Helsingissä noin 800. Lisäksi Helsingissä joulukassin sai 1 000 ruoka-apua tarvitsevaa perhettä.

Vennerin perustajajäsen Tuulia Järvinen kertoo, että lisäksi Helsingissä kasseja on jaettu noin 800. Suunnitteilla on laajentaa toimintaa myös uuteen kaupunkiin Helsingin ja Turun lisäksi.

– Kassissa on noin 10 kiloa tuoreita raaka-aineita. Palkokasvit ovat edullinen kasvisproteiinin lähde. Kasvisruokaa kassi sisältää siitä syystä, että suomalaiset syövät liian vähän kasviksia, kertoo Järvinen.

Vennerin ruokakassin kasviksia pöydällä
Vennerin ruokakassin tarkoitus on tarjota paljon tuoreita kasviksia ja juureksia vähävaraisille perheille. Kassin aineksista saa jopa 42 ruoka-annosta. Minna Rosvall / Yle

Tuore persilja ilahdutti

Ensimmäiset kassit ovat kaikki koostumukseltaan samanlaisia, mutta jatkossa tavoite on tarjota perheille kolme erilaista kassia vuodessa.

Ruoka-avun lisäksi yritys kannustaa perheitä kokkailemaan yhdessä kassin mukana tulevan reseptivihkon avulla.

Yritys on tehnyt kyselyn perheille. Sen mukaan yli 30 prosenttia perheistä on lisännyt yhdessä kokkailua. 75 prosentissa perheistä vähintään yksi uusi kasvisresepti jäi perheen vakituiseen käyttöön. Lähes 80 prosenttia perheistä kiinnittää enemmän huomiota arkiruoan laatuun.

Turussa kassien välittämisestä huolehtinut Hope on saanut kiitollista palautetta perheiltä.

– Yksi perheenäiti kertoo, että hän oli katsonut tuoretta persiljaa kaupassa. Hän oli laittanut sen takaisin hyllyyn, koska se oli niin kallis. Kun se löytyi ruokakassista, se tuntui kuin ystävän halaukselta, kertoo vapaaehtoinen Maarit Helin.