1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeily

Kajaaniin kaksi retkeily- ja maastopyöräreittiä: "Meillä on huikeita maisemapaikkoja, jotka eivät ole millään tavalla näkyvillä"

Pirunvaaran ja Pöllyvaaran reitit otetaan käyttöön tämän viikon lauantaina.

Pöllyvaaran retkeily- ja maastopyöräreitti kulkee kuusikkoisessa metsässä. Kuva: Kajaanin kaupunki

Kajaanin kaupunki ottaa käyttöön retkeily- ja maastopyöräreitit Pirunvaaran ja Pöllyvaaran maastoissa. Pirunvaaran reitti lähtee Lohtajan valaistun ladun parkkipaikalta. Osittain edestakaisin kulkeva reitti on mitaltaan seitsemän kilometriä.

– Siihen on mahdollista tehdä lisälenkki Kirkkokallion kautta Heikin lenkkiä pitkin. Lenkin nimi tulee siitä, että viime vuosina polkua on kunnostanut yksi Lohtajan asukkaista, Heikki Itävuo. Hän on tehnyt polulle muun muassa siltoja, kertoo Kajaanin kaupungin liikuntapalveluvastaava Jari Rajala.

Pöllyvaaran reitti lähtee Pöllyvaaran ladun parkkipaikalta yhteen suuntaan. Viiden kilometrin reitti kulkee Seppälään saakka ja yhdistyy useassa kohdassa Nakertaja-Hetteenmäen luontopolkuun. Reitin varrella on myös Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistyksen Aurinkolaavu.

Rajalan mukaan Pöllyvaaran ja Pirunvaaran kuusikkoisessa maastossa poluilla on jonkin verran juuria, mutta niillä pystyy liikkumaan hyvin sekä jalan että pyörällä.

– Ainoastaan Heikin lenkkiä on melko mahdoton pyöräillä, koska kalliolla on niin jyrkkiä pudotuksia.

Kajaanissa on kyläyhdistysten aktiivisesti ylläpitämiä retkeilyreittejä Koutaniemen, Nakertajan ja Heinimäen alueella. Lisäksi valtakunnallisesti tunnettu Talaskankaan retkeilyreitti löytyy Kajaanin, Sonkajärven ja Vieremän rajalta. Talaskankaan reitin ja Otanmäen lintuvesialtaan reittien välillä kulkee myös 18 kilometriä pitkä Otanmäen retkeilyreitti.

– Meillä on Kajaanissa huikeita retkeilypolkuja ja maisemapaikkoja, jotka eivät ole millään tavalla näkyvillä. Kajaanin kaupungilla niitä on nyt vasta kaksi. Halusimme tuoda ne näkyvämmiksi ja samalla tuoda tutuksi myös muita reittejä, Rajala kertoo.

Reitit vihitään käyttöön lauantaina 29. syyskuuta Pöllyvaaran ja Lohtajan valaistujen latujen pysäköintialueilla. Samana päivänä kaikista reiteistä on opaskartat ladattavissa Kajaanin kaupungin verkkosivuilla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!