Nuorisoseurantaloissa on kiinni valtava kansallisomaisuus – "Taloilla on uskomattomia tarinoita kummituksista murhiin ja misseihin"

Pohjois-Pohjanmaalla toimii oma rempparyhmä, joka korjaa nuorisoseurantaloja.

remontti
Oulunsalon nuorisoseuran puheenjohtaja Minna Närhi ja nuorisoseuran remontin vetäjä Lasse Karlström.
Oulunsalon nuorisoseuran puheenjohtaja Minna Närhi ja nuorisoseuran remontin vetäjä Lasse Karlström.Päivi Seeskorpi / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla panostetaan nuorisoseurantalojen peruskorjaukseen.

Ainoana koko Suomessa maakuntaan on perustettu remontointiryhmä, joka korjaa vanhoja nuorisoseurantaloja.

Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen liiton toiminnanjohtaja Timo Nevanperä kertoo, että remontointiryhmä on toiminut nyt viitisen vuotta korjaten erityisesti Oulun alueen taloja.

Pohjois-Pohjanmaalla on nelisenkymmentä nuorisoseurantaloa. Korjaamiseen on saatu valtion peruskorjausmäärärahaa. Osa on jo todella vanhoja taloja, purkukuntoisiakin on joukossa. Sitten vastaavasti uusiakin taloja rakennetaan, esimerkkinä Siikajoen Tuomiojalle.

Nevanperä näkee, että nuorisoseurantaloissa on kiinni valtava kansallisomaisuus. Ne on rakennettu aikoinaan talkoilla kokoontumis- ja harrastustiloiksi. Nuorisoseurantalo voi olla kylän ainoa kokoontumistila.

– Taloilla on uskomattomia tarinoita kummituksista murhiin ja misseihin, jotka ansaitsisivat tulla kootuiksi kirjoihin ja kansiin, Nevanperä sanoo.

Oulunsalon remontoituun nuorisoseurantaloon odotetaan vireää toimintaa

Vuodelta 1905 peräisin oleva Oulunsalon nuorisoseurantalo ehti päästä jo niin huonoon kuntoon, että ovet olisi pitänyt laittaa ilman remonttia pysyvästi säppiin. Nyt paikat ovat kunnossa ja rakennukseen odotetaan vireää harrastustoimintaa.

Oulunsalon nuorisoseuran puheenjohtaja Minna Närhi kertoo, että remontin rahoittamiseksi myytiin muun muassa seuran omistamia arvotauluja.

Talo on nyt teknisestikin tuotu nykyaikaan.

– Tekniikkaa on tosi paljon lisätty ja erilaisia varauksia. Ilmanvaihtokonetta vielä odotellaan. Jouluun mennessä on toiveissa, että kaikki olisi valmiina, Närhi kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)