Turku esittelee ilmastotekojaan New Yorkin huippukokouksessa

Kaupunginjohtaja Minna Arve puhuu vähähiilisen liikkumisen edistämisestä.

Turku
Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.
Kaupunginjohtaja Minna Arve osallistuu keskustelutilaisuuksiin ja tapaa nuoria ilmastoasioissa. Arkistokuva.Kalle Mäkelä / Yle

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ja ilmastopolitiikan kehittämispäällikkö Risto Veivo osallistuvat lauantaina alkavaan YK:n pääsihteerin koolle kutsumaan Ilmastohuippukokoukseen Yhdysvaltojen New Yorkissa.

Arve pitää huippukokouksen paneelikeskusteluissa puheenvuorot, joiden aiheina ovat tieteen mukainen ilmastopolitiikka kaupungeissa sekä vähähiilisen liikkumisen edistäminen.

Turussa on sähköistetty ensimmäisenä Suomessa kokonainen bussilinja, luotu ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä ja rakennettu sähköautojen pikalatausverkosto.

Arve osallistuu New Yorkissa myös Euroopan Unionin YK-edustustossa järjestettävään keskustelutilaisuuteen, joka keskittyy kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yhteyksiin ja ilmastonmuutokseen varautumiseen. Lisäksi hän on mukana nuorten ilmastohuippukokouksessa.

– Turkulaiset nuoret ja opiskelijat ovat osallistuneet ilmastolakkoliikkeeseen ja kannustaneet kaupunkia toimimaan aktiivisesti. Se, miten me rakennamme tulevaisuutta, jotta tulevien sukupolvien elämän edellytykset turvataan, on maailmanlaajuinen haaste, arvioi Minna Arve kaupungin tiedotteessa.

Turku tähtää ilmastopositiiviseksi alueeksi vuodesta 2029 alkaen. Kaupunki on onnistunut vähentämään alueensa kasvihuonekaasupäästöjä kolmanneksella vuoden 1990 tasosta. Vuoteen 2021 mennessä päästöt pyritään puolittamaan.

– Ilmastonmuutokseen on vastattava myös niin, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus toteutuu. Turku panostaa hyvin vahvasti syrjäytymisen ehkäisyyn, painottaa Minna Arve.