1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopion kaupunki synkensi jälleen talousennustettaan – miinusta voi tulla jopa liki 46 miljoonaa euroa

Talousennustetta heikentää etenkin verokorttiuudistus, joka siirtää verokertymää ensi vuoden puolelle.

Kuopion koko kaupungin kuluvan vuoden talous on tämänhetkisen ennusteen mukaan muodostumassa jopa 45,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kuva: Matti Myller / Yle

Kuopion kaupungin talousennuste synkkeni jälleen selvästi. Nyt kaupunki arvioi jäävänsä tänä vuonna jopa lähes 46 miljoonaa euroa miinukselle. Talousarvio laadittiin alun perin lähes 14 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Tilanne on sen jälkeen heikentynyt erityisesti verotulojen osalta verokorttiuudistuksen ja tulorekisterin käyttöönoton vuoksi. Verotulot ovat jäämässä yli 17 miljoonaa euroa pienemmiksi kuin talousarviossa ennakoitiin.

Tulorekisterin käyttöönotossa (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti) on ollut ongelmia ja verokorttiuudistus puolestaan on pienentänyt ennakonpidätyksiä (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat). Kuntaliiton arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) näistä syistä verotuloja jää kunnille tilittämättä kuluvalta vuodelta arviolta 600 miljoonaa euroa. Suurin osa summasta selittyy verokorttiuudistuksella.

Lisäksi esimerkiksi erikoissairaanhoidon kustannusten ennakoidaan olevan 11,5 miljoonaa euroa talousarvioon merkittyä isommat.

Kuopion kaupungin mukaan tilannetta tasapainottaa hieman valtionosuuksien ylittyminen 1,6 miljoonalla eurolla ja ja korkomenojen pieneneminen miljoonalla eurolla. Menojen arvioidut ylitykset eivät oletettavasti myöskään toteudu täysimääräisesti, ja kaupungin tulos kääntyy näin ollen jonkin verran parempaan suuntaan.

Kuopion kaupunki on aloittanut yt-neuvottelut vaikean taloustilanteen vuoksi. Tavoitteena on kymmenen miljoonan euron pysyvät kululeikkaukset kahden seuraavan vuoden aikana. Työpaikkoja vähenee enimmillään noin 200.