Ministeri Krista Kiuru: Keskussairaaloiden toiminta Lapissa turvataan – "Palvelutason turvaamiseksi on nyt tehtävä enemmän kuin koskaan"

Kiurun mukaan keskittämisasetuksesta voidaan poiketa toimintakyvyn turvaamiseksi, mutta erillisratkaisua Lappiin ei tule.

keskussairaalat
Krista Kiuru
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Harri Fagerholm / Yle

Sote-uudistuksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru lupaa, että keskussairaaloiden toiminta Lapissa turvataan.

– On aivan selvää, että palvelutason turvaamiseksi on nyt tehtävä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tulemme pitämään huolta, että keskussairaalat pärjäisivät Suomessa, Kiuru sanoo.

Kiuru kertoo, että jo hallitusohjelmaa laadittaessa pohdittiin nykyisten keskussairaaloiden toimintakyvyn varmistamista alueellisesti.

– Tätä kautta on tehty kirjaus siitä, että keskittämisasetuksesta luodaan poikkeusmahdollisuus sellaisissa tilanteissa, joissa on varmistettava osaajien riittävyys ja keskussairaaloiden toimintakyky.

Uhkana on ollut, että leikkauksien vähentäminen karsii osaavaa lääkärikuntaa. Tämä vaarantaisi ympärivuorokautisen päivystyksen ja lopettaisi synnytykset.

– Meidän täytyy pitää huolta siitä, että alueilla säilyy toimintakyky päivystysten järjestämisessä ja ihmisten palvelussa, Kiuru sanoo.

Lappiin ei kuitenkaan voida tehdä omaa erillisratkaisua.

– Erillisratkaisua voidaan harkita vain pääkaupunkiseudulla. Se on linjattu näin hallitusohjelmaan, Kiuru kertoo.

Kiuru vastasi perjantaina perussuomalaisten lappilaisen kansanedustajan, Kaisa Juuson sosiaali- ja terveysvaliokunnan julkisessa kuulemisessa (siirryt toiseen palveluun) (eduskunta) esittämään kysymykseen keskittämisasetuksesta.

Haluatko lukea lisää uutisia läheltäsi? Lataa Yle Uutisvahti. http://link.yle.fi/B3v (siirryt toiseen palveluun)

Joko olet tilannut uutiskirjeemme? Läheltä-osiosta löydät oman seutusi. https://kirjeet.yle.fi/ (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Meri-Lappi sai torjuntavoiton neuvotteluissa leikkausten keskittämisestä – "Huomattavasti parempi kuin se, että kaikki lopetetaan"