Herätys: Turvapaikanhakijoita yhä vähemmän, susien tappamista koirista tuhansien korvaukset, koleaa syyssäätä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edessä lokakuussa 2015
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edessä lokakuussa 2015Kati Teirikko / Yle

Turvapaikanhakijoita tulee Suomeen yhä vähemmän – hakemusten määrä voi jäädä tänä vuonna vuosikymmenen pienimmäksi

Suomeen saapuu yhä vähemmän turvapaikanhakijoita. Maahanmuuttovirastosta arvioidaan, että ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia saatetaan jättää tänä vuonna vähemmän kuin koskaan aiemmin kuluvan vuosikymmenen aikana.

Vuodesta 2016 alkaen turvapaikkahakemusten määrä on laskenut tasaisesti.

Sudet tappavat vuosittain kymmeniä koiria – tänä vuonna vahinkoja korvattu jo lähes 40 000 eurolla

Suden puremajälki metsästyskoiran niskassa
Tinka-koiralla on niskassaan suden puremajäljeksi epäilty haava. Toinen samanlainen on selässä lähellä häntää.Sami Takkinen / Yle

Sudet tappavat vuosittain erityisesti metsästysaikaan kymmeniä koiria. Tänä vuonna vahinkoja on korvattu jo lähes 40 000 eurolla.

Poliisin mukaan susilauman ilmestyminen uudelle alueelle johtaa lähes varmuudella konflikteihin.

"Isä voi tulla impotentiksi jos osallistuu synnytykseen" – Sairaalasynnytysten historia on taistelua naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolesta

Sofianlehdonkatu 5. Vastasyntyneiden vauvojen sänkyjen rivistö Kätilöopiston sairaalan lastenhuoneessa.
Vastasyntyneiden vauvojen sänkyrivistö Kätilöopiston sairaalan lastenhuoneessa vuonna 1971.Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo CC BY 4.0

Miltä kuulostaisi synnytys ilman mahdollisuutta kivunlievitykseen, sairaalan tiukasti määrittelemässä asennossa? Välilihasi leikattaisiin, halusit sitä tai et, oli sille tarvetta tai ei.

Isällä ei missään nimessä olisi mitään asiaa synnytykseen, saati mahdollisuutta osallistua vauvan hoitamiseen. Tämä oli todellisuutta 1960-luvulla ja käytäntöjen muuttaminen oli kovan työn takana, paljastuu sairaalasynnytysten historiaa selvittävästä kirjasta.

Ylelle kunniaa kansainvälisessä kilpailussa

Trollitehdas-peli.
Selaimessa pelattava Trollitehdas-peli näyttää kuinka järjestelmällistä vihapuheen ja valeuutisten levittäminen voi olla.

Trollitehdas-peli toi Ylelle erikoismaininnan Global Youth & News Media -kilpailussa. Pelin ideana on mielipiteiden manipulointi sosiaalisessa mediassa.

Trollitehtaan avulla pystyy näkemään, kuinka valeuutisten, meemien, salaliittoteorioiden ja bottiarmeijoiden avulla yritetään vaikuttaa ihmisten tunteisiin ja käytökseen.

Millaista on elämä meksikolaiskylässä, josta nuoret ovat lähteneet Yhdysvaltoihin?

Celerina letittää.
Celerina León käy joka päivä letittämässä äitinsä Librada Leónin hiukset. Tepejillon kylässä moni vanhus elää yksin, eivätkä Yhdysvalloissa asuvat lapset uskalla aina tulla edes vanhempiensa hautajaisiin. Anna-Reetta Korhonen / Yle

Syrjäisestä Tepejillosta on lähdetty Yhdysvaltoihin töihin jo vuosikymmenten ajan. Kylä elää siirtolaisten rahalähetyksistä. Mutta inhimillisesti hinta on kova.

Pahimmillaan perheenjäsenet ovat eläneet erossa jo vuosia. 60-vuotiaan Celerina Leónin isä, aviomies ja poika ovat asuneet Yhdysvalloissa - onneksi nyt sentään lapsenlapset voivat käydä Meksikossa tapaamassa isoäitiään.

Koleaa ja sateita

lauantai iltapäivän sää
Seija Paasonen / Yle

Lauantaina maan etelä- ja keskiosassa tulee hajanaisia sateita ja pilvisyys on runsasta. Lapissa pilvisyys vaihtelee ja siellä tulee vesi- tai räntäkuuroja.

Lämpötila on 5–15 astetta. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta täältä.