1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Tutkimukset: Pohjois-Amerikka menettänyt lähes kolmanneksen linnuistaan – Indonesian Jaavalla jopa enemmän lintuja häkeissä kuin luonnossa

Tutkijan mukaan suuri osa lintukadosta johtuu ihmisen rakkaudesta lintuihin Tämä voi olla avain niiden pelastamiseen.

linnut
Ruostekuiri laskeutuu Salton Sea Laken rannalle Kaliforniassa.
Ruostekuiri (Limosa fedoa) laskeutuu Salton Sea Laken rannalle Kaliforniassa.Etienne Laurent / EPA

Pohjois-Amerikan ja Kaakkois-Aasian lintutilanteesta on julkaistu kaksi kattavaa tutkimusta. Ne antavat lintujen tilanteesta hyvin synkän kuvan.

Science-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistun tutkimuksen mukaan Yhdysvallat ja Kanada ovat menettäneet 29 prosenttia lintukannoistaan vuoden 1970 jälkeen. Tämä merkitsee, että lintujen määrä oli vähentynyt noin kolmella miljardilla.

Suurin kato oli käynyt ruohomailla elävien lintujen keskuudessa. Niistä oli hävinnyt 53 prosenttia. Rannikoiden linnuista oli hävinnyt yli kolmasosa.

Tutkimuksessa ei selvitetty lintukadon syitä, mutta tutkijoilla on siitä melko hyvä käsitys, kertoo tutkimuksesta uutisoinut Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Merkittävin syy on ihmisen aiheuttama lintujen elinalueiden tuhoutuminen ja heikkeneminen. Ihmisen toiminta leviää yhä laajemmalle alueelle, jolloin lintujen pesimä- ja elinalueet kutistuvat tai häviävät kokonaan.

Muita syitä ovat muiden muassa lintujen ravintonaan käyttämien hyönteisten määrän väheneminen - todennäköisesti hyönteismyrkkyjen takia - törmäykset rakennuksiin ja autoihin sekä villiytyneiden kotieläinten, kuten kissojen aiheuttama hävikki. Ilmaston lämpeneminenkin muuttaa lintujen asuinalueiden oloja.

Tutkimus: Yleinen tuholaismyrkky vie linnuilta ruokahalun ja näännyttää ne

Hämmästystä herätti se, että kato oli käynyt lähes kaikenlaisissa ympäristöissä eläneissä linnuissa.

– Tiesimme, että tietyt lajit olivat taantuneet, mutta uskoimme, että kun harvinaiset lajit katoavat, ihmisen muovaamaan ympäristöön paremmin sopeutuvat lajit täyttävät aukot, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Cornellin yliopiston lintulaboratorion tutkija Ken Rosenberg.

– Se mitä näimme, olikin kattava nettovähenemä. Olimme aika kauhistuneita, kun huomasimme, että tavallisimmat linnut [...] olivat eniten taantuneiden joukossa, hän sanoo.

Tutkijoiden mielestä kyseessä on "laaja ekologinen kriisi". He kuitenkin huomauttavat, etteivät aivan kaikki lintulajit ole taantuneet. Esimerkiksi petolintujen ja vesilintujen kannat ovat vahvistuneet mahdollisesti niihin kohdistettujen suojelutoimenpiteiden ansiosta.

Miljoonittain lintuja lemmikkeinä Aasiassa

Biological Conservation -lehti (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut tutkimuksen laululintujen kaupasta Kaakkois-Aasiassa.

Laululintujen pitäminen lemmikkeinä on Aasiassa hyvin suosittua, mutta erityisen laajaa se on Indonesian Jaavan saarella.

Indonesialainen isä ja lapsi valikoivat papukaijoja lintutorilla Jaavan saarella.
Indonesialainen isä ja lapsi valikoivat papukaijoja lintutorilla Jaavan saarella.Bagus Indahono / EPA

Tutkijat kävivät yli 3 000:ssa kotitaloudessa eri puolilla saarta ja selvittivät, kuinka paljon ne omistivat häkeissä pidettyjä lintuja. Havaintojen perusteella tehtyjen laskelmien mukaan tutkijat päätyivät arvioon, että Jaavalla on häkkilintuja noin 75 miljoonaa. Niistä suurin osa on pyydystetty luonnosta.

Merkittävä syy lintujen pyydystämiseen ovat saarella suositut lintujen "laulukilpailut". Niissä lintuja arvioidaan niiden laulun melodisuuden, keston ja voimakkuuden mukaan. Voittajalintujen omistaja voi saada jopa 45 000 euron palkinnon, mikä on Indonesiassa valtava rahasumma.

Yleisimmin häkkeihin päätyvät linnut ovat kaijasten heimoon (Agapornis) kuuluvia papukaijoja. Saarella pyydetään myös uhanalaisia lajeja.

Tutkimusta johtaneen Manchesterin yliopiston tutkijan Harry Marshallin mukaan Jaavalla voi olla enemmän lintuja häkeissä kuin vapaana luonnossa.

Lintukauppa on kymmenien miljoonien eurojen arvoista liiketoimintaa Indonesiassa ja varsinkin paikallistasolla tärkeä elinkeino.

Hänen kollegansa Stuart Marsden huomauttaa, että indonesialaisten vimma pitää häkkilintuja johtuu heidän rakkaudestaan lintuja kohtaan. Tämä tunne voidaan ehkä kanavoida siten, että se suuntautuu lintujen suojelemiseen, hän arvelee.

Lisää aiheesta:

Lintulaskenta paljasti hälyttäviä tuloksia Perämerellä: kannat laskeneet rajusti, osa lajeista hävinnyt jopa kokonaan – syynä ihminen

Uutisen kuvatekstiä korjattu 20.9. klo 20.17. Kyseessä ei ole tundrakurppelo vaan ruostekuiri.

Lue seuraavaksi