Hyppää sisältöön

Tutkija pitää hallituksen ilmastotoimia vaatimattomina: "Otettiin haparoivia askelia, kun pitäisi mennä jämerillä loikilla eteenpäin"

Ilmasto- ja energia-alan tutkija ihmettelee, eikö hallitus ymmärrä miten kova tavoite sillä on edessään.

"Hallituksen ilmastotoimet haparoivia, konkretia puuttuu"
"Hallituksen ilmastotoimet haparoivia, konkretia puuttuu"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus lupasi Euroopan kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa, mutta ainakaan ensimmäinen budjetti ei vakuuttanut ympäristöjärjestöjä (siirryt toiseen palveluun) eikä asiantuntijoita.

Sannikka&Ukkola -ohjelmassa vierailleen Vatt:n energia- ja ilmastoasioiden johtavan tutkijan Marita Laukkasen mukaan budjetista puuttui konkretia.

– Otettiin pieniä haparoivia askelia, vaikka nyt pitäisi olla menossa jämerillä loikilla eteenpäin.

Hallituksen tavoitteena on, että Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on Laukkasen mukaan näiden toimien perusteella kaukana.

Laukkanen jopa epäilee, että hallitus ei ole ihan hahmottanut, miten kovan tavoitteen se on itselleen asettanut.

– Se vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla, jotka tuottavat päästöjä. Ja tavoite ei ole sama kuin toimi. Olisi tarvittu ihan toisenlaisia toimia, jotta olisi päästy sille polulle, että tavoite voidaan saavuttaa.

Laukkanen myöntää, että tulevaisuutta esimerkiksi liikenteen suhteen on vaikea ennustaa, mutta joka tapauksessa toimet ja summat ovat pieniä.

– Vaikka niillä olisi jotain vaikuttavuutta niin ihan mittakaavan puolesta ei vielä päästä kovin pitkälle.

Katso Marita Laukkasen koko haastattelu Sannikka&Ukkola -ohjelmassa. Ohjelmassa myös kaksi kasvatustieteilijää väittelee siitä, pitäisikö kännykät kieltää kouluissa kokonaan.

Sannikka&Ukkola