Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook neuvottelee viime hetken lisärahoituksesta konkurssin partaalla

Suomen Tjäreborg vakuuttaa lomamatkojen sujuvan normaalisti.

matkatoimistot
Nainen rannalla Sri Lankassa
Reutersin mukaan Thomas Cookin lomamatkoilla on parhaillaan noin 600 000 ihmistä.AOP

Brittiläinen matkayhtiö Thomas Cook on ollut talousvaikeuksissa jo pitkään. Yhtiö neuvottelee parhaillaan reilun 220 miljoonan euron hätärahoituksesta pääomistajien ja -velkojien kanssa.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan yhtiö menee konkurssiin, jos lisärahoituksesta ei löydy sopua muutaman päivän kuluessa.

Suomessa toimiva Tjäreborg on osa Thomas Cook -konsernia. Tjäreborgin järjestämillä matkoilla on tälläkin hetkellä noin 3 500 suomalaista eri maissa. Omatoimisesti matkailevat mukaan luettuna lomalaisten määrä kasvaa noin neljään tuhanteen.

– Meillä toiminta ja myynti jatkuu aivan normaalisti. Joitakin kyselyjä on asiakkailta tullut, mutta noin muuten kaikki sujuu normaalisti, Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen kertoo Ylelle.

Thomas Cook on jo aiemmin ehtinyt sopia yli miljardin euron suuruisesta lisäpääomituksesta suurimman omistajansa, kiinalaisen Fosun-yhtiön ja muutamien muiden rahoittajien kanssa.

Perjantain Thomas Cook tiedotti, että nyt myös tuo sopimus lisärahoituksesta on vaarassa viime hetkellä syntyneen lisärahoitustarpeen takia.

– Neuvottelut jatkuvat konsernin puolella emmekä voi niitä kommentoida mitenkään. Virtanen sanoo.

Yhtiön osake laski perjantaina Lontoon pörssissä noin viidenneksen. Osakkeen arvo on enää noin 3,5 puntaa eli noin neljä euroa. Vielä puolitoista vuotta sitten Thomas Cookin osakkeesta maksettiin noin 140 puntaa eli lähes 160 euroa.

Reutersin mukaan Thomas Cookin lomamatkoilla on parhaillaan noin 600 000 ihmistä. Valtaosin he ovat kotoisin Isosta-Britanniasta, Saksasta tai Pohjoismaista. Yhtiö työllistää yli 20 000 ihmistä.