Lunta ei riitä leikkeihin kuten ennen ja jääkarhut tulevat lähemmäksi – Grönlantilaiset nuoret ovat jo nähneet ilmaston muuttuvan

Yle tapasi Nuukissa nuoria, jotka kampanjoivat ilmastonmuutosta vastaan maailman suurimmalla saarella.

Grönlanti
Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha Blidorf.
Nick Thorleifsen, Kiki Godtfredsen ja Sascha BlidorfJuha Kivioja / Yle

Sascha Blidorf, 19

"Olen järjestänyt mielenosoituksia pitkin tätä vuotta. Aloitin ensinnäkin siksi, että ruotsalainen Greta Thunberg inspiroi minua.

Minusta grönlantilaiset eivät ota ilmastonmuutosta riittävän vakavasti ja haluan saada ihmisten silmät avautumaan ja heidät muuttamaan käsitystään.

Tilanne on vakava.

Olen huomannut, että sää on muuttunut todella paljon. Jääkarhut ovat tulleet lähemmäksi kaupunkeja, koska on vähemmän jäätä.

Sascha Blidorf
Sascha Blidorf.Juha Kivioja / Yle

Ajattelen ilmastonmuutosta paljon. Söin vuoden ajan vain lihaa, joka oli Grönlannista, en mitään maahan tuotua lihaa, kuten nautaa tai porsasta. Harkitsen entistä tarkemmin mitä ostan, esimerkiksi purukumia ostaessani. Tutkin, onko tavarassa muovia. Käytän vain kangaskasseja.

Poliitikot eivät ota tilannetta vakavasti. Heistä monet muut asiat ovat tärkeämpiä, kuten itsenäisyys. Grönlanti ei voi nyt itsenäistyä, mutta siitä he vain jauhavat. Jospa he puhuisivatkin itsenäisyyden sijaan ilmastosta.

Kävin Kööpenhaminassa kesäkuun vaalien alla, tapasin politikkoja. Minulle jäi erityisesti mieleen eräs poliitikko. Hän oli hyvin pelottava. Hän sanoi, ettei hän aio pakottaa ihmisiä tekemään mitään eri tavalla ilmaston takia. Mutta jos aiot muuttaa asioita, miten muuten voit tehdä sen?

Toivon, että poliitikot muuttaisivat suhtautumistaan ilmaston lämpenemiseen ja nostaisivat sen tärkeimmäksi asiakseen.

Me voimme osoittaa mieltämme vaikka koko ajan, mutta heidän täytyy tehdä päätökset."

Nick Thorleifsen,18

Nick Thorleifsen
Nick Thorleifsen.Juha Kivioja / Yle

"Meillä oli pitkät talvet, kun olimme lapsia. Nuukissa oli rannalla jäätä pitkälle kevääseen.

Vuorenhuiput olivat ympäri vuoden lumen peitossa. Nyt jää sulaa aiemmin eikä lunta sada yhtä paljon kuin ennen.

Lämpötilat ovat aivan toisenlaiset kuin lapsuudessani.

Työskentelin kesällä verstaalla, jossa muut työntekijät olivat tanskalaisia. He sanoivat, että sää oli täällä lämpimämpi kuin Tanskassa.

Olen eniten huolissani merenpinnan noususta. On puhuttu, että se voi pahimmillaan nousta 7 metriä. Se vaikuttaisi rannalla oleviin kaupunkeihin, Kööpenhaminaankin. Koko Hollantiin. Mietin kovasti, mitä meillä on edessämme."

Kiki Godtfredsen, 18

Kiki Godtfredsen
Kiki Godtfredsen.Juha Kivioja / Yle

"Kun olimme lapsia, leikimme lumessa. Teimme kaikenlaista taidetta lumesta, sillä lunta oli aina kainaloihin asti. Teimme liukumäkiä. Laskimme niitä liukurilla alas. Olen huomannut, että lasten on vaikeampaa tehdä liukumäkiä, koska lunta on vähemmän.

Etelä-Grönlannissa alkaa olla samanlainen sää kuin Tanskassa.

Ajattelen paljon ilmastonmuutosta. Mielestäni kaikkien tulisi ajatella. Tämä on meidän kaikkien yhteinen ongelma.

Haluaisin, että päättäjät puhuisivat enemmän siitä, miten tämä ratkaistaan. Kirjoitamme tänä syksynä kirjeen Grönlannin parlamenttiin. Haluamme saada heidät kuuntelemaan meitä."

Lue myös:

"Olen vastuussa ilmastonmuutoksesta" – Pia, Ajay ja Antoni osoittavat mieltään eri puolilla maailmaa, koska peli ei ole vielä menetetty

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg ilmoitti New Yorkissa marssijoiden tekevän muutosta – osallistujia arviolta 250 000