1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg ilmoitti New Yorkissa marssijoiden tekevän muutosta – osallistujia arviolta 250 000

16-vuotias Thunberg puhui ilmastomarssiin osallistuneille puoliltaöin Suomen aikaa.

ilmastonmuutos
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg puhui ilmastomarssin yhteydessä New Yorkissa 20.9.2019.

Ruotsalainen ilmastomarssien alullepanija Greta Thunberg osallistui valtavien väkijoukkojen kanssa marssiin perjantaina New Yorkissa.

– Juuri nyt me teemme muutosta. Jos kukaan muu ei toimi, me toimimme, hän sanoi tapahtuman osallistujille uutistoimisto Reutersin mukaan. – Me vaadimme turvallista tulevaisuutta. Onko se todella liikaa pyydetty?, Thunberg kysyi.

Thunberg kertoi Twitter-tilillään, että New Yorkissa ilmastomarssi keräsi arviolta yli 250 000 osallistujaa.

– He sulkivat puiston, koska siellä oli niin paljon väkeä. Puhun pian Battery Parkissa, hän tviittasi.

Miljoonat nuoret ihmiset ympäri maailman kerääntyivät kaupunkien kaduille perjantaina vaatimaan poliittisilta johtajilta tärkeitä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Kuvat jäätiköiden sulamisesta ja sademetsien palamisesta saivat opiskelijat ja työssäkäyvät kaduille tavoitteena näköpiirissä uhkaavan ympäristökatastrofin torjuminen.

Ilmastoprotesti alkoi Tyynenmeren saarilta, joita uhkaa meriveden nousu, ja jatkui Australian, Japanin, Kaakkois-Aasian kautta Eurooppaan, Afrikkaan, Lähi-Itään ja Amerikkaan. Marssi huipentui New Yorkissa Yhdysvalloissa.

– Hän on kuin sukupolvemme ikoni, marssille osallistunut 17-vuotias Fiamma Cochrane sanoi Thunbergista, korostaen nuorten keskeistä roolia vaatimuksissa vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Suomessa marssitaan ilmaston puolesta ensi perjantaina. Lauantaina New Yorkissa järjestetään YK:n nuorten ilmastokokous. Varsinainen YK:n ilmastokokous järjestetään New Yorkissa maanantaina.

Lue lisää:

Valtavat ihmisjoukot marssivat ilmaston puolesta New Yorkissa, mukana Greta Thunberg

Greta Thunberg sai Amnestyn palkinnon – viikonloppuna YK:n huippukokous

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kongressin kuultavana Washingtonissa

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi