Hyppää sisältöön

USA lähettää lisäjoukkoja Persianlahdelle Saudi-Arabian öljyntuotantolaitosten iskujen takia

Trumpin mukaan sotilaallisesta iskusta pidättäytyminen osoittaa itsehillintää.

Saudi-Arabian kahteen öljyntuotantolaitokseen tehtiin iskut 14.9.2019. Kuva: AFP

Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Persianlahdelle Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen takia. Asiasta kertoo Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper.

Esperin mukaan sekä Saudi-Arabia että Arabiemiraatit ovat pyytäneet vahvistusta liittolaiseltaan.

Yhdysvallat syyttää Saudi-Arabiaan tehdyistä iskusta Irania. Iran on kiistänyt syyllisyytensä ja kieltäytynyt neuvottelemasta Yhdysvaltojen kanssa.

Puolustusministeri sanoi, että Iranin kesäkuussa alas ampuma yhdysvaltalainen tiedustelulennokki ja iskut Saudi-Arabiaan "kuvaavat Iranin aggressioiden dramaattista kärjistymistä."

– Jotta lisäkärjistymiset voidaan estää, Saudi-Arabia pyysi kansainvälistä tukea kuningaskunnan kriittisen infrastruktuurin suojelemiseen. Arabiemiraatit on myös pyytänyt tukea, Esper totesi.

Hänen mukaansa lisäjoukot keskittyvät puolustukseen ja pääpaino on ilma- ja ohjustorjunnassa. Joukkojen tarkkaa määrää tai kalustoa ei kuitenkaan vielä ole päätetty.

Yhdysvallat on lisäksi ilmoittanut lisäävänsä Iranin vastaisia pakotteita. Perjantaina presidentti Donald Trump antoi ymmärtää, että maa ei kuitenkaan suunnittele sotilaallista iskua Irania vastaan. Hän on jo aiemmin todennut haluavansa välttää suoraa yhteenottoa.

Trump totesi, että sotilaallinen isku olisi nyt helpoin toimi.

– Voisin tehdä sen tässä teidän edessänne. Ja se olisi siinä. Ja sitten teillä olisi kiva, suuri tarina kerrottavana, Trump sanoi toimittajille.

– Mutta mielestäni vahvan henkilön lähestymistapa ja asia, joka osoittaa vahvuutta, olisi näyttää vähän itsehillintää.

Jemenin huthit ehdottivat iskujen lopettamista

Jemenin huthikapinalliset ilmoittivat perjantaina lopettavansa ohjus- ja miehittämättömät lennokki-iskut Saudi-Arabiaan, jos Saudi-Arabian johtama liittouma pidättäytyy hyökkäyksistä Jemeniin, uutistoimisto Reuter kertoi huthiedustajien sanoneen. Viikko sitten lauantaina huthien kerrottiin hyökänneen drooneilla Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin.

Liittouma on kertonut puolestaan iskeneneensä Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan ja tuhonneensa kapinallisten käyttämiä kohteita Hodeidan pohjoispuolella Jemenissä. Se on myös ilmoittanut tuhonneensa räjähteillä lastatun aluksen Punaisellamerellä.

Reutersin mukaan huthien toimiston johtaja Mahdi al-Mashat kutsui tv-lähetyksessä iskujen osapuolet vakaviin keskusteluihin "sitoutumaan vakavasti aitoihin neuvotteluihin, jotka voivat johtaa kansalliseen sovintoon, joka ei jätä ketää ulkopuolelle".

Saudi-johtoinen liittouma ei välittömästi kommentoinut huthien ilmoitusta.

Lue lisää:

.
.